Arbetsmiljöverket vill se hårdare krav på arbetsgivare

Knappt ett av tio dödsfall på arbetsplatser leder till åtal. Arbetsmiljöverket vill se hårdare tag mot arbetsgivare men åklagare menar att det är polisen som måste bli bättre på arbetsmiljöbrott. Det rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Enligt tidningen Arbetarskydd anmäldes 363 dödolyckor på svenska arbetsplatser till Arbetmiljöverket under åren 2006 till 2012. Av dessa gick 33 till åtal.

Statistik från år 2010 till 2014 visar att arbetsgivaren fälls i drygt 60 procent av de fall som gått till åtal.

Lotten Loberg, åklagare med specialinriktning arbetsmiljöbrott, menar att tidsaspekten gör brotten svårutredda.

– Om man jämför med många andra brott, till exempel en stöld eller en misshandel är de många gånger begränsade i tid och rum. Men när det gäller arbetsmiljöbrott kan det vara brister som har pågått under många år. Då måste man ofta titta ganska långt tillbaka i tiden för att göra en bedömning av om det här är en straffbar oaktsamhet, säger hon i en intervju med Ekot.

Vill se hårdare straff
Hon exemplifierar också med ett mord där det enligt Loberg är lätt att få ett antal poliser att knacka dörr medan efter ett dödsfall i arbetet inte leder till lika många utredare.

Arbetsmiljöverkets chefsjurist Anna Middelman tycker att straffen borde bli hårdare och att domstolarna i högre grad ska utkräva ansvar av arbetsgivarna.

– En arbetsgivare har ett ganska högt krav på sig att vara aktsam eftersom man har ett antal anställda. Vi kan ibland se att man inte har krävt tillräckligt mycket av arbetsgivaren, det vill säga att arbetsgivaren får vara lite oaktsam, säger Anna Middelman till Ekot.

Ny grupp inom polisen
Lotten Loberg från åklagarsidan håller inte med Arbetsmiljöverket utan vill istället se att poliser prioriterar arbetsmiljöbrott mer.

Filippo Bassini är chef är för en grupp av poliser i Stockholm som sedan i höstas enbart arbetar med arbetsmiljöbrott. Han säger att det för några år sedan låg 150 ärenden och väntade på en ledig handläggare men att polisen nu är nere på åtta ärenden som står på tur för utredning.

Vad innebär detta i praktiken?

  • En arbetsgivare kan bli personligen straffansvarig och dömas för arbetsmiljöbrott om en anställd på grund av arbetsmiljön skulle skadas eller förolyckas. I princip kan man säga att arbetsplatsolyckor kan leda till att arbetsgivaren döms för arbetsmiljöbrott endast om arbetsgivaren ska anses klandervärd genom att ha brustit i att uppfylla alla de krav som finns i Arbetsmiljölagen. Om du som arbetsgivare är osäker på vilka krav som ställs på dig gällande arbetsmiljön kan du läsa mer om detta på  Arbetsmiljöverkets hemsida.

 

Foto: Anders Wiklund/TT

Nils.

Jaqueline Balcer Bednarska/Nils Ivars

nils.ivars@alltomjuridik.se 

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*