En hemtjänstanställd blev åtalad för framkallande av fara för annan genom att ha arbetet med konstaterad covid-19. Den anställda kvinnan hade tagit ett covid-test, men arbetade i väntan på provsvar. Hovrätten friar kvinnan från ansvar.
Åklagaren i Blekinge ansåg att en kvinna som jobbade på hemtjänsten hade framkallat fara för annan och skulle därför dömas för brottet enligt kap. 3 § 9 brottsbalken. Enligt åklagaren utsatte kvinnan både vårdbehövande (i riskgrupper) och personal för fara för allvarlig sjukdom genom att vara grovt oaktsam. Kvinnan var grovt oaktsam genom att gå till arbetet en helg trots att hon inte hade fått provsvar från ett covid-19 test. Hon tog testet eftersom hon hade symptom på vad som kunde vara covid-19. Det visade sig sedan att provsvaret var positivt.
Symptomen för covid-19 hade kvinnan haft en längre period och därmed varit sjukskriven en del. Hon har tidigare tagit tre covid-test som alla varit negativa. Den aktuella jobbhelgen hade det gått minst sju dagar sedan symptomdebut och hon hade varit feberfri den senaste veckan. Det talar för att hon var smittfri när hon gick till jobbet, enligt Folkhälsomyndigheten.
Under helgen som kvinnan arbetade hade hon inte särskilt mycket kontakt med vårdbehövande eller varit så pass nära dem att det skulle innebära en stor fara. Kvinnan har även använt full skyddsutrustning vid kontakt med vårdbehövande och munskydd vid kontakt med kollegor. Genom att gå till jobbat efter att tidsperioden att stanna hemma hade gått ut så följde hon därmed Folkhälsomyndighetens allmänna råd att förhindra smittan.
Med bakgrund av ovan friade hovrätten kvinnan från ansvar. Det har enligt domstolen inte funnits någon konkret fara för överföring av covid-19. Kvinnan har inte heller varit grov oaktsam, enligt hovrätten. Kraven för att kunna dömas till framkallade av fara för annan är därmed inte uppfyllda.
_______________________________
Författare: Stephanie Ohlsson, Allt om Juridik
Källa: Blendow Lexnova
Foto: Claudio Schwarz // Purzlbaum