Andrahandsuthyrning av lägenheter kan underlättas ytterligare – regeringen föreslår fler lagändringar

Regeringen vill göra det enklare att hyra ut en bostadsrätt i andra hand och föreslår därför att det inte ska krävas lika starka skäl för att en bostadsrättsinnehavare ska få hyra ut sin lägenhet.

I en remiss som regeringen lämnar till Lagrådet idag föreslår regeringen lagändringar för att underlätta för den som vill hyra ut sin bostadsrätt.

– Ökad andrahandsuthyrning är inte lösningen på bostadsbristen, men vi kommer inte att kunna bygga bort tjugo års underproduktion av bostäder över en natt. Därför behöver vi utnyttja de bostäder vi redan har på ett bättre sätt, både för att underlätta för unga och för att inte bostadsbristen ska bli en bromskloss för tillväxt, hävdar bostadsminister Stefan Attefall.

Därför föreslås att det framöver enbart ska krävas “skäl” för en bostadsrättsägare att få hyra ut, vilket kan jämföras med de nuvarande kraven på “beaktansvärda skäl”. Den förändrade lagstiftningen innebär, enligt regeringen, att den enskilde bostadsrättsägaren får större möjlighet att själv fatta beslut om användandet av den egna bostaden.

Regeringen vill också att bostadsrättsföreningar ska få rätt att ta ut en mindre avgift av den som hyr ut sin lägenhet. På det sättet kan föreningen kompenseras för det merarbete som en andrahandsuthyrning kan innebära.

Förändringarna är ett led i att luckra upp reglerna för andrahandsuthyrning, som började förändras år 2013. Under året gjordes reglerna om för att underlätta för en hyresgäst att säga upp kontraktet, samt att ägaren till en bostadsrätt numera har möjligheten att ta ut en hyra som motsvarar de fulla kostnaderna för lägenheten. Tidigare fick hyran inte överstiga bruksvärdet för en motsvarande hyresrätt.

Målet är enligt regeringen att de nya reglerna ska träda i kraft 1 juli.

Foto: TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*