Allvarliga brister hos inkassobolagen

Datainspektionen är nu klar med en granskning av tio inkassobolag och kan konstatera att det finns allvarliga brister i deras hantering av fordringar mot barn och unga.

Icke fungerande rutiner för att fånga upp fordringar mot personer som var under 18 år då skulden uppkom, bristande kontroll av att det finns laglig grund för en sådan fordran innan indrivningsåtgärder vidtas och otillräckliga kunskaper om vilka regler som gäller för skuldsättning av barn och unga.

Det är brister som Datainspektionen upptäckt hos flera inkassobolag vid sin granskning av hur inkassobolag driver in fordringar från underåriga, det vill säga personer som var under 18 år då skulden uppkom.

– Det finns idag få sätt för barn och unga att bli skuldsatta. Därför är det mycket viktigt att bolagen hittar dessa fordringar bland sina inkassoärenden och kontrollerar att det verkligen finns grund för en sådan fordran innan man riktar indrivningsåtgärder mot en underårig, säger Malin Fredholm, som genomfört Datainspektionens granskning, i ett pressmeddelande.

Flera av de granskade bolagen förbättrar nu sina rutiner för att fånga upp inkassoärenden som rör unga för att kunna avsluta de ärendena eller för att kontrollera att det verkligen finns laglig grund för fordran.

– Vi förutsätter att de bolag som saknar kunskap om i vilka situationer en underårig faktiskt kan bli skuldsatt, ser till att skaffa sig sådana kunskaper om de har för avsikt att fortsätta att driva in fordringar mot unga, säger Malin Fredholm i samma pressmeddelande.

– Detsamma gäller förstås även inkassobolag som inte ingått i granskningen, men som hanterar den här typen av fordringar, fortsätter hon.

Det var samverkansgruppen “Omyndigas skuldsättning” som uppmärksammade Datainspektionen på att de tio inkassobolagen hade ansökt om betalningsföreläggande hos Kronofogden mot personer som var under 18 år då skulden uppkom. Gruppen som arbetar för att minska barns skuldsättning består av Konsumentverket, Barnombudsmannen, Kronofogden och Sveriges Kommuner och Landsting.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Utredningarna leder förhoppningsvis till ett starkare skydd för barns ekonomi, eftersom minderåriga som huvudregel inte ska kunna ingå avtal och därmed inte kunna skuldsätta sig.

 

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Foto: Jessica Gow/TT

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*