4 000 kycklingar dog i lastbil – transportör döms för djurplågeri

En transportör transporterade i februari 2015 6 000 kycklingar felaktigt, vilket ledde till att 4 000 av dem dog till följd av värmeslag och kvävning. Transportören åtalades men friades i tingsrätten. Nu döms transportören i hovrätten för djurplågeri. 

4 000 kycklingar dog i februari 2015 på grund av att de transporterats felaktigt i en lastbilstrailer. Kycklingarna ska ha dött av värmeslag och kvävning. Transportören saknade de tillstånd som krävs och hade inte heller fått sin trailer godkänd för djurtransport.

Transportören åtalades för djurplågeri vid Halmstad tingsrätt. Åklagaren yrkade även på att transportörens bolag och kycklinguppfödaren skulle åläggas att betala företagsbot.

Transportören påstod i tingsrätten att han borrat cirka tjugo hål i trailern för att öka ventilationen och att han vid ett tillfälle stannat för att kontrollera både temperatur och djurens välbefinnande. Tingsrätten ansåg mot bakgrund av detta att mannen varken haft uppsåt eller agerat grovt oaktsamt – vilket är en förutsättning för fällande dom. Mannen friades därför och yrkandena om företagsbot ogillades.

Hovrätten: transportören var grovt oaktsam

Hovrätten gör däremot en annan bedömning än tingsrätten. Hovrätten konstaterar att bedömningen av ”grovt oaktsamhet” inte ska göras allt för snäv utan även innefatta situationer då personer försätter sig i situationer de inte kan bemästra.

Hovrätten beaktar att transportören inte haft tillräcklig kunskap för att utforma fordonet och transportera kycklingarna på ett säkert sätt samt att han måste insett att det krävts tillstånd för transporten ifråga. Genom att trots detta genomföra transporten har transportören agerat grovt oaktsamt. Han döms därför för djurplågeri. Påföljden bestäms till villkorlig dom och 60 dagsböter om 120 kronor.

Transportbolaget, där transportören är ensam anställd, åläggs dessutom att betala 100 000 kronor i företagsbot. Även kycklinguppfödaren åläggs en företagsbot om 75 000 kronor då bolaget inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förhindra djurplågeri.

 

Vad innebär detta i praktiken?

Ett företag kan åläggas en företagsbot om ett brott har begåtts i utövningen av näringsverksamhet. Det krävs att företaget inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten eller att brottet begås av någon med en ledande eller övervakande roll i företaget.

 

Hovrättens målnr: B 4548-17

Foto: Erland Vinberg / TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Pinak stor 3.2

Pinak Chakraborty

pinak.chakraborty@alltomjuridik.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*