Vi lanserar:

  • Juridiska avtal- & dokumentmallar
  • E-signering
  • Juridisk hjälp & rådgivning
  • Digital avtal- & dokumenthantering

17-årings potatiskanon var skjutvapen – döms för vapenbrott

En 17-årig pojke i Lerum utanför Alingsås tillverkade en kanon som kunde skjuta iväg potatisar.  Idéen fick han efter att ha sett instruktionsfilmer på videosajten Youtube. Vad han inte visste var att kanonen utgör ett skjutvapen som kräver licens.

I september 2016 fick en 17-årig pojke en idé att tillverka en potatiskanon efter att han kollat på instruktionsfilmer för detta på videosajten Youtube. Han lyckades emellertid bara få kanonen att skjuta iväg potatisarna omkring två meter. Eftersom kanonen inte fungerade som han ville tröttnade pojken och använde den inte mer. 

Potatiskanonen kom dock till myndigheternas kännedom och pojken åtalades i Alingsås tingsrätt för vapenbrott. 

Potatiskanonen var ett skjutvapen

Enligt vapenlagen är ett skjutvapen ett vapen som kan skjuta ut olika projektiler med hjälp av krutladdningar, kolsyreladdningar, komprimerad luft eller andra liknande medel. Alingsås tingsrätt konstaterar att potatiskanonen är ett skjutvapen i lagens mening och att det därför krävs tillstånd för att inneha den.

Polisen har utfört tester med kanonen och uppmätt att effekten varierar beroende på olika förhållanden. Vid testerna har anslagsenergin kunnat mätas upp till mellan cirka 50 joule och 295 joule. 

17-åringen har medgett i tingsrätten att han tillverkat, innehaft och brukat kanonen, men har invänt att han inte känt till att det var ett skjutvapen som krävde tillstånd. Detta påverkar dock inte bedömningen av huruvida hans förfarande är brottsligt.

Med hänsyn till vapnets begränsade effekt och den korta tid som det använts bedöms gärningen dock som ett ringa brott. Pojken döms att betala 30 dagsböter á 50 kr, vilket i praktiken är det lägsta bötesbeloppet som kan dömas ut när det gäller dagsböter. Vid påföljdsbedömningen har man tagit hänsyn till pojkens ålder.

 

Vad innebär detta i praktiken?

  • Det är upp till Sveriges invånare att kunna och följa lagen, och okunnighet om vad som är brottsligt kan normalt inte leda till att man går fri från straff. Däremot får man inte dömas hårdare än vad lagtexten medger, och om det är otydligt vad som gäller ska en tolkning göras som är till förmån för den tilltalade. I ett fall från Högsta domstolen nyligen konstaterades att en person som i och för sig brutit mot lagen skulle gå fri från straff, därför att lagtexten hänvisade till ett dokument som endast fanns tillgängligt mot betalning. Eftersom den tilltalade inte rimligen kunde begäras ha tagit del av detta friades han från ansvar.

 

Foto: Janerik Henriksson/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Felix Sjöberg

felix.sjoberg@alltomjuridik.se

Behöver du hjälp med ?

Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation
genom att fylla i formuläret nedan!

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Medlemskap: Nystartat företag

Registrera dig och få tillgång till
Avtalsportalen, kurser och mycket mer"
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*

Logga in

Din anmälan till detta webbinarium:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se vårt webbinarium på mina sidor. På mina sidor får du tillgång till vårt medlemsskap Juridik Fri där du helt kostnadsfritt hittar:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Utvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*