Vi uppdaterar vår site för att ge er en bättre kundupplevelse. Vid eventuella fel, kontakta gärna vår support på info@alltomjuridik.se så hjälper vi dig så fort vi kan.

16-åring körde bil med 1,2 promille

En 16-årig pojke frias från åtal för grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och grov olovlig körning – trots att polisen grep honom på bar gärning när han körde rattfull. Tingsrätten anser att han handlade i nöd.

I tingsrätten har 16-åringen angett att han var tvungen att ta över ratten från sin bror som plötsligt klättrat över till baksätet under tiden han körde bilen rapporterar Nerikes Allehanda

Efter att ha tagit över ratten ska 16-åringen ha sänkt hastigheten eftersom bilen framfördes i 150 kilometer i timmen och i samma veva ha stoppats av polisen, som sett att en person förflyttade sig inuti bilen.

Domstolen menar nu att 16-åringens förklaring inte går att motbevisa.

Pojken frias därför från samtliga åtalspunkter eftersom han anses ha handlat i nöd – trots att han bevisligen körde rattfull med 1,2 promille alkohol i blodet.

16-åringen döms dock för grov olovlig körning för att ha kört moped i hög hastighet vid ett annat tillfälle.

Han är tidigare dömd för brott och kommer nu att placeras på ett HVB-hem, uppger tidningen.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Att agera i nöd, nödvärn, inbillad nöd/nödvärn eller om du svårligen hade kunnat besinna dig är omständigheter som kan göra att en person går fri och en annan person fälls för egentligen motsvarande händelser.

 

Foto: Stefan Wahlberg/DJ

Ebba Wigerström/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2023 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli medlem gratis

Registrera dig och få tillgång till gratis kurser och avtalsmallar.
Samtycke*