En man som flyttat från Sverige till Thailand, och som inte har kunnat se på svensk TV har ändå ålagts att betala radio- och TV-avgift då hans avanmälan inkommit långt efter hans utlandsflytt.
I november 2015 meddelade en då 49-årig man, enligt hans egen utsago, Radiotjänst i Kiruna AB att han skulle flytta utomlands i början av 2016, och därför ville avanmäla sitt innehav av en TV-mottagare från det datumet. Via ordinarie postgång skickade han dessutom ett brev till Radiotjänst med samma information, för säkerhets skull.
I januari 2016 registrerades mannen som permanent utflyttad av Skatteverket, då han flyttade till Thailand. Hos Radiotjänst dokumenterades emellertid inte att mannen gjort någon avanmälan förrän i december 2016. Under året had Radiotjänst fortsatt att utfärda fakturor, som mannen dock inte mottagit på sin thailändska adress. Eftersom han inte betalat fakturorna under året hade de resulkterat i påminnelseavgifter.
Enligt avgiftslagen ska alla som har en TV-mottagare betala radio- och TV-avgift, och skyldigheten kvarstår fram tills det att innehavet har upphört och en avanmälan kommit in till Radiotjänst.
Oväsentligt att mannen flyttat utomlands.
Målet togs efter mannens överklagan upp i Förvaltningsrätten i Luleå. Där konstateras att det är den avgiftsskyldige står risken för att en anmälan inte kommer fram till Radiotjänst, vilket kan leda till att man åläggs påminnelseavgift.
Någon avanmälan finns inte registrerad före december 2016, även om mannen hävdar att han gjort en anmälan redan innan sin flytt. Förvaltningsrätten anser därför att mannen inte visat att han faktiskt gjort en avanmälan tidigare. Rätten påpekar också att det inte spelar någon roll att mannen inte kunnat ta emot TV-sändningar. Mannen får inte heller gehör för sin invändning om att han inte tagit emot fakturorna och därför åtminstone inte borde tvingas betala påminnelseavgifter. Hans överklagande av Radiotjänst beslut avslås därför, och han tvingas att betala avgifterna.
Vad innebär detta i praktiken?
- Det är den avgiftsskyldige som står risken för att en avanmälan inte kommer in till Radiotjänst. Annorlunda uttryckt innebär det att om du rent faktiskt gör dig av med din TV-apparat så att du inte kan kolla på TV men glömmer att avanmäla det till Radiotjänst, så måste du ändå betala avgiften.
- Alla som innehar en TV-mottagare ska betala radio- och TV-avgift. En TV-mottagare definieras enligt avgiftslagen som ”en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning för TV-program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål”. Under 2014 beslutade dock Högsta förvaltningsdomstolen att innehav av en dator inte medför skyldighet att betala avgiften, trots att en dator kan användas till att se exempelvis SVT:s sändningar. En av anledningarna var att en dator inte ansågs ”avsedd” för att ta emot TV-sändningar.
Foto: Grøtt, Vegard
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova
Felix Sjöberg