Svenska kyrkan sparar uppgifter om barn som inte tillhör kyrkan för länge – ”används i värvningssyfte”

Datainspektionen har granskat Svenska kyrkan efter att ha tagit emot flera klagomål som ifrågasätter om kyrkan har rätt att registrera uppgifter om barn som inte tillhör kyrkan.

Svenska kyrkan registrerar uppgifter om barn som inte tillhör kyrkan om det är så att de har en eller två vårdnadshavare som tillhör kyrkan. Anledningen är att kyrkan bland annat ska kunna erbjuda att låta döpa barnet eller för att bjuda in barnet till konfirmation eller någon verksamhet i församlingen.

I personuppgiftslagen finns en regel som säger att personuppgifter inte ska sparas längre än nödvändigt.

Datainspektionen som genomfört en granskning konstaterar att kyrkan sparar uppgifter om barn onödigt länge och uppmanar nu kyrkan att gallra uppgifterna efter att respektive marknadsföringsåtgärd är avslutad.

– Svenska kyrkan använder barnens personuppgifter för att värva barnen till kyrkan, det vill säga i marknadsföringssyfte. Vår bedömning är att kyrkan har rätt att använda uppgifterna på det sättet. Kyrkan har dock inte rätt att spara uppgifterna från det att barnet föds till det att barnet fyller 18 år om inte barnet har gått med i kyrkan, säger Datainspektionens jurist Malin Fredholm, som lett granskningen.

Foto Hasse Holmberg / TT

Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*