Socialdemokraterna vinner varumärkesstrid

Socialdemokraterna har vunnit rätten till varumärket ”Nordiska modellen”. Partiet har registrerat det i varumärkesklassen “underhållning, sport- och idrottsaktiviteter samt kulturverksamhet, undervisning/utbildning, anordnande av handledning/instruktion”.

Nordiska rådet begärde att detta varumärke skulle upphävas och menade att varumärket saknade särskiljningsförmåga, bland annat då rådet själva ger ut publikationer med samma beteckning.

Både Patent- och registreringsverket och Patentbesvärsrätten avslog Nordiska rådets begäran. Patentbesvärsrätten menade att ”begreppet har under lång tid nyttjats av arbetarrörelsen i de nordiska länderna och får anses vara nära förknippat med de värderingar som ligger till grund för dessa partiers och dess samarbetsorganisationers värdegrund, samt att ”begreppet har inarbetats sedan 1960-talet och används tillsammans med de socialdemokratiskt förknippade logotyperna i TV, radio, tidningar och andra massmedia.” Genom detta har varumärket särskiljningsförmåga, och Socialdemokraterna får nu ensamrätten till varumärket.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Det är allt viktigare att registrera sina varumärken och bevaka sina immaterialrättsliga rättigheter.
  • Ensamrätten innebär i detta fall att ingen annan än Socialdemokraterna har rätt att, utan deras tillstånd, använda varumärket ”Nordiska modellen” inom det området det är registrerat.

 

Foto: Terje Pedersen/TT

Eva Clasö/Ellen Sjöberg

ellen.sjoberg@alltomjuridik.se

Ellen_sjoberg_130_87

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*