Snart träder EU:s nya arvsregler i kraft

EU:s arvsförordning börjar tillämpas i augusti. I en ny proposition föreslår regeringen de kompletterande lagregler som behövs för att förordningen ska kunna tillämpas även i Sverige. 

– I takt med den ökande globaliseringen blir det allt vanligare att en svensk medborgare som avlider var bosatt utomlands eller att egendomen finns i flera länder. Det är därför välkommet att EU:s medlemsstater har enats om regler för att förbättra möjligheterna för arvingarna att slutligt lösa alla frågor om arvet i ett och samma land, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Prövas där den döde var bosatt
EU:s arvsförordning har antagits för att underlätta handläggningen av arv med internationell anknytning.

I förordningen regleras i vilken medlemsstat ett arv ska handläggas och vilket lands lag som ska tillämpas på arvet.

Frågor om arv ska normalt prövas i det land där den avlidne var bosatt och enligt det landets lag.

Europeiskt arvsintyg
Förordningen reglerar också hur domar och andra arvsavgöranden godtas i andra medlemsstater. Dessutom införs ett europeiskt arvsintyg som ska förenkla den praktiska hanteringen av internationella arvsärenden inom EU.

Förordningen blir ”direkt tillämplig” i Sverige. Detta innebär att den kan åberopas direkt, precis som de svenska lagarna. Vissa EU-rättsakter, såsom direktiv, kan inte åberopas direkt i det svenska rättssystemet, utan de måste först implementeras genom svensk lagstiftning.

I den nya propositionen föreslår regeringen dock nya svenska lagregler som behövs för att arvsförordningen ska kunna tillämpas på ett bra sätt i Sverige.

Regeringen föreslår också att riksdagen godkänner den reviderade nordiska arvskonventionen, som reglerar arvsrättsliga frågor i nordiska förhållanden.

Arvsförordningen börjar tillämpas den 17 augusti i år och de kompletterande lagförslagen föreslås träda i kraft samma dag.

Vad innebär detta i praktiken?

  • I huvudsak är arvsreglerna oförändrade. Det som den nya EU-förordningen förändrar är att den klargör vilket lands arvsregler som ska användas i vilken situation – hur arvsrätten ska samspela inom EU-rätten, helt enkelt.

 

Foto: Helena Landstedt / TT

Nils.

Nils Ivars/Ebba Wigerström

nils.ivars@alltomjuridik.se 

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*