En hyresvärd i Malmö hade sagt upp avtalet med sin hyresgäst eftersom hon vid flera tillfällen betalat in hyran försent och vid ett tillfälle inte betalat den alls. Hyresnämnden ansåg däremot att uppsägningen var oskälig eftersom hyresgästen lider av schizofreni.
Hyresgästen hade en total hyresskuld på 7547 kr som ännu inte hade betalats. Därtill hade totalt sju månaders hyror betalats försent eller endast delvis. Mot denna bakgrund yrkade hyresvärden på att hyresnämnden skulle ålägga hyresgästen att flytta ifrån lägenheten.
Hyresgästen bestred yrkandet genom sin förordnade förvaltare. Förvaltaren menade att hyresvärden inte hade någon anledning att befara flera framtida problem med hyrorna. Detta för att förvaltaren hade fått i uppgift att se till att framtida hyresbetalningar från hyresgästen kom in i rätt tid. Hon kunde även garantera att hyresgästen skulle ha tillräckligt med inkomst för att betala framtida hyror.
Enligt förvaltaren hade de tidigare problemen berott på kvinnans mentala tillstånd. Hyresgästen lider av schizofreni vilket gör att hon lider av vanföreställningar, blir nedstämd och orkeslös samt att hon lätt kan bli utnyttjad av folk som vill komma åt hennes pengar. Kvinnan hade däremot nyligen fått en förvaltare och planerad behandling för sin sjukdom.
Hyresnämndens bedömning
Enligt jordabalken har hyresgäster ett besittningsskydd, vilket innebär att hyresvärdar bara kan säga upp hyresavtal om något speciellt förhållande råder. Ett sådant förhållande är t.ex. om ”hyresgästen åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad att avtalet skäligen inte bör förlängas.” Hyresnämnden gjorde därför en prövning av om uppsägningen var skälig eller inte.
Hyresnämnden klargjorde att prövningen måste göras utifrån en helhetsbedömning av samtliga omständigheter i ärendet. Inledningsvis konstaterade man att förseningarna utgjort en allvarlig försummelse i hyresgästens förpliktelse.
Däremot valde man även att beakta kvinnans mentala tillstånd. Nämnden ansåg att hon inte kunde klandras då förseningarna med hyresbetalningarna skedde vid tillfällen då hon inte var kapabel att sköta sina åtaganden.
Man ansåg även att det inte fanns någon anledning att utgå ifrån att hyrorna inte skulle betalas i tid i framtiden med hänsyn till att kvinnan får vård och har en förvaltare. Därför landade man även i slutsatsen att en uppsägning skulle vara oskälig.
Hyresvärden överklagade beslutet till hovrätten som fastställde hyresnämndens beslut.
Vad innebär detta i praktiken?
- Besittningsskyddet finns till för att skydda hyresgäster från att kastas ut från deras bostäder hur som helst. Hyresvärden får bara säga upp avtalet om det är motiverat enligt lagens mening.
- Normalt sett är slarv med hyresinbetalningar från hyresgästens sida skäl nog för att säga upp avtalet. Däremot måste det alltid göras en bedömning i det enskilda fallet för att avgöra om det är skäligt mot hyresgästen att avtalet sägs upp.
Foto: Bonny Håkansson/TT
Pinak Chakraborty
pinak.chakraborty@alltomjuridik.se