Kostnadsfritt webbinarium den 9 juli & 11 juli📽️ Ny som chef - Ditt nya juridiska ansvar

Pappa avlyssnade sonens mobil – döms till böter

Överbeskyddande föräldrar är kanske jobbigt som tonåring – men normalt sett inte brottsligt. Men överbeskyddandet kan ha gränser. Nyligen dömdes en 53-årig man för att olovligen ha avlyssnat sin sons mobiltelefon.

53-åringen åtalades vid Göteborgs tingsrätt för att olovligt ha avlyssnat två av sin sons mobiltelefonsamtal. Pappan erkände också att han hade installerat en app på sonens telefon som spelade in alla samtal och automatiskt skickade dessa till honom.

Pappan förklarade sitt agerande med att han var orolig för sonen, som ett antal gånger hade rymt hemifrån. 53-åringen har hävdat att han därför, i egenskap av ensam vårdnadshavare, haft rätt att avlyssna sonens samtal med sin mamma. Mannen påstod också att han saknade uppsåt till den andra inspelningen, eftersom han då trodde att appen var borttagen från sonens telefon.

Tingsrätten höll inte med mannen om att han skulle ha haft rätt att avlyssna sin son utifrån omständigheterna. Inom juridiken finns regler om nöd (nödvärn är kanske mer välkänt och är egentligen ett specialfall av nöd). Om det är en nödsituation i juridisk mening så får man göra vissa gärningar som annars skulle vara brottsliga. Det krävs dock att det faktiskt är en nödsituation och att den otillåtna gärning som man då gör ska vara motiverad och försvarlig i förhållande till nödsituationen.

Tingsrätten ansåg inte att det hade varit fråga om en nödsituation och fällde därför pappan för olovlig avlyssning. Rätten menade dessutom att det varit upp till honom att försäkra sig om att appen tagits bort, vilket bevisligen inte hade skett. Pappan var därmed ansvarig för båda inspelningarna.

Han dömdes därför för två fall av olovlig avlyssning. Påföljden bestämde rätten till 60 dagsböter. Dessutom fick pappan betala 10 000 kronor i skadestånd till sonen för den kränkning det inneburit av hans privatliv.

Efter att mannen överklagat ändrar nu hovrätten domen. Hovrätten anser nämligen att inspelning nummer två skett efter det att pappan och sonen kommit överens om att appen skulle tas bort. Att så inte skett har enligt hovrätten inte varit pappans uppsåt.

Hovrätten gör dock samma bedömning som tingsrätten gällande den första inspelningen. Trots att hovrätten inte dömer till ansvar för mer än en av inspelningarna väljer domstolen att fastställa samma straff och skadestånd som tingsrätten dömt ut.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Att olovligen avlyssna någons telefonsamtal är en rättighet som staten har ensamrätt på. Staten får bara vidta sådana åtgärder när det handlar om spaningsarbete för viss underrättelseverksamhet eller i vissa brottsutredningar. Sådana avlyssningar följer detaljerade regelverk om när avlyssning får ske och inte får ske.

 

Foto: Erik Nylander/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

nils webb

Nils Ivars / Sophia Lindstedt, Lexnova
nils.ivars@alltomjuridik.se 

Behöver du hjälp med ?

Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation
genom att fylla i formuläret nedan!

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Din anmälan till detta webbinarium:

Fyll i dina uppgifter och anmäl dig för att se vårt webbinarium på mina sidor. På mina sidor får du tillgång till vårt medlemsskap Juridik Fri där du helt kostnadsfritt hittar:
  • Alla tidigare och kommande webbinarium
  • 100+ avtalsmallar
  • Utvärderingar
  • Rabatter och utvalda juridikkurser
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*