Kursdeltagande bekräftades för sent – företag bör inte få rätt till betalning

Ett kursföretag har inte rätt att få betalt från en man som anmält sig och sin son till företagets svetsarkurs, enligt Allmänna reklamationsnämndens, ARN:s, bedömning. ARN anser inte att något bindande avtal uppstått eftersom att det tagit tre månader för företaget att bekräfta kursdeltagandet.

En man anmälde sig själv och sin son till en svetsarkurs under hösten 2016 genom att skicka in ett anmälningsformulär till företaget som höll i kursen. Mannen fick dock ingen bekräftelse på kursdeltagandet och lyckades inte heller få kontakt med företaget per telefon.

Samma dag som kursen skulle hållas – och tre månader efter att mannen anmält sig – skickade däremot företaget en bekräftelse. Företaget skickade även en faktura på 7 100 kronor. Mannen, som utgått från att kursen inte skulle bli av, vägrade dock att betala fakturan. Istället anmälde han företaget till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

ARN är en myndighet dit konsumenter kan vända sig för att lösa tvister de hamnat i med företag. ARN:s beslut är inte bindande, men är vägledande för hur den juridiska frågan ska lösas. För att få ett tvingande beslut behöver konsumenten vända sig till domstol, men ARN kan i vissa fall framstå som ett enklare alternativ då företag ofta väljer att följa deras rekommendationer.

Bekräftelsen var inte inom acceptfristen

I sitt yttrande till ARN angav företaget att de utgått från att mannen och hans son skulle delta då de inte avanmält sig. Företaget invände också att det därför inte haft möjlighet att kalla in några reserver och därmed gått miste om kursavgiften. Enligt företagets köpvillkor, som mannen godkänt i och med anmälan, framgick det även att det var kursdeltagarens skyldighet att meddela företaget om någon bekräftelse inte mottagits.

ARN går dock på mannens linje. ARN anser inte att företagets erbjudande och utannonsering av kursen kan anses vara ett avtalsrättsligt bindande “anbud”. Istället ska mannens anmälan till kursen anses vara ett anbud. För att ett bindande avtal ska ha kommit till stånd mellan mannen och företaget krävs att företaget accepterat mannens anbud inom den så kallade acceptfristen.

Acceptfristen ska motsvara en “skälig betänketid” för anbudsmottagaren att ta ställning anbudet. Om en accept lämnas efter denna tid anses ett avtal inte vara ingånget. ARN bedömer att acceptfristen i detta fall inte kunnat vara mer än tre månader och att företaget därför inte har ingått ett avtal med mannen. ARN anser därför inte att mannen borde behöva betala avgiften.

 

Visste du att..? 

För att ett avtal ska vara ingånget krävs det att parterna har lämnat ett samstämmigt anbud respektive accept. När någon lämnat ett anbud har anbudsmottagaren dock inte möjlighet att acceptera avtalet hur sent som helst. Anbudsgivaren är endast bunden till sitt anbud inom acceptfristen och anbudsmottagaren måste lämna sin accept inom denna frist.

 

Foto: Jessica Gow/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Pinak stor 3.2

Pinak Chakraborty

pinak.chakraborty@alltomjuridik.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*