En fabriksanställd startade en maskin som en annan arbetare var i närheten av. Det resulterade i att personen nära maskinen blev klämd och dog. Kollegan som startade maskinen dömdes i hovrätten till vållande till annans död.
2017 blev en anställd på en fabrik klämd mellan en vägg och en robotarm på en maskin och dog av sina skador. Den anställde arbetade som maskinoperatör tillsammans med en kollega som skulle hålla uppsikt runt maskinen. När maskinen strulade försökte operatören åtgärda felet. Säkerhetsföreskrifterna till maskinen informerade att maskinen var tvungen att vara avstängd om någon skulle vara i närheten av den. Några meter från maskinen fanns en manuell panel som man kunde styra maskinen och dess robotarm med. Ovanför panelen fanns också en skylt som det stod ”Försäkra dig om att ingen befinner sig i närheten innan du startar roboten” på.
Operatören reparerade maskinen medan maskinen var avstängd och hade ögonkontakt med kollegan som skulle ha uppsikt. Kollegan vid panelen uppfattade signaler från operatören som om maskinen skulle starta för att testa om reparationen fungerade. Kollegan satte på maskinen och maskinoperatören klämdes ihjäl. Det gick så snabbt att det inte fanns någon möjlighet att trycka på nödstoppet, enligt kollegan. Kollegan påstod också att han var stressad och det var bråttom, varför han inte tänkte på att han inte fick starta maskinen. Kollegan hade några gånger tidigare tillsammans med maskinoperatören startat maskinen medan operatören varit i närheten, fast de inte fick det.
Tingsrätten gör bedömningen att kollegan medvetet har tryckt på knappen för att starta maskinen. Kollegan har dock inte medvetet vilja skada operatören, men har varit oaktsam. Oaktsamheten beror på att kollegan inte har följt den tydliga säkerhetsföreskrift och skylt som fanns. Oavsett om kollegan tolkade det som ett tecken från operatören att starta maskinen och oavsett om kollegan var stressad så kan kollegan inte frångå ansvar i detta fall.
Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten och kollegan blev dömd till villkorlig dom för vållande till annans död.
____________________________________
Författare: Stephanie Ohlsson, Allt om Juridik
Källa: Blendow Lexnova
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT