Swish-misstag resulterar i fällande dom för 18-årig kvinna

En kvinna i Småland behöll pengar som hon av misstag fått via mobilappen Swish. Efter att behållit pengarna under en längre tid döms hon nu för olovligt förfogande.

Ett enkelt misstag kan leda till stora konsekvenser. Särskilt när det rör sig om en felaktig siffra i ett kontonummer eller – som i det här fallet – ett telefonnummer. I april 2016 fördes ett belopp på cirka 2 000 kronor över till en då 18-årig kvinnas bankkonto via mobilappen Swish. Betalningen var dock inte menad för henne. Mannen som stod för överföringen hade skrivit in fel siffra i det mottagande telefonnumret och pengarna nådde därför fel person. Eftersom kvinnan behöll pengarna åtalades hon vid Skaraborgs tingsrätt för olovligt förfogande.

Själva brottet olovligt förfogande avser den situation när en person som innehar någon annans egendom berövar den riktiga ägaren dennes rätt till egendomen. I detta fall utgörs alltså egendomen av pengarna som av misstag fördes över till kvinnans konto.

Kvinnans version av händelserna

När mannen upptäckte sitt misstag försökte han både ringa och skicka textmeddelanden till kvinnan. Hon påstår däremot att ingen kontakt ägt rum. Först ”någon dag eller vecka” senare upptäckte hon betalningen, och enligt henne hade hon då haft för avsikt att återföra beloppet. Det gick dock inte eftersom pengarna redan hade förts över till ett annat konto. Enligt kvinnan visste hon inte heller hur hon kunde få kontakt med den person som fört över pengarna.

Osannolika bortförklaringar enligt domstolen

I sitt avgörande konstaterar domstolen att kvinnans bortförklaringar framstår som osannolika. Domstolen pekar bland annat på att saldot på kvinnans konto innan överföringen uppgick till endast 83 öre, överföringen var specificerad med mannens namn, kvinnan hade ensamrätt att disponera över mottagarkontot, och det konto som pengarna i sin tur fördes över till hade kvinnan tidigare fört över pengar till upprepade gånger.

Enligt domstolen tyder omständigheterna sammantaget på att kvinnan insett att hon inte haft rätt till de överförda pengarna. Genom att sedan föra över pengarna till ett annat konto har kvinnan fråntagit mannen hans egendom. Kvinnan döms därför för olovligt förfogande, även om mannen sedermera fick tillbaka pengarna. Till följd av kvinnans låga ålder landar straffet på 2 500 kronor i böter.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Bara för att man erhållit pengar av misstag betyder detta inte att man kan behålla dem. Egendom som man fått i sin besittning av misstag ska återföras till den rätta ägaren.

 

Foto: Jessica Gow/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Linus Ekström

linus.ekstrom@alltomjuridik.se

Print Friendly

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail


Trygg Juridik Certifikat

  • För att göra det lättare att välja vilken leverantör man ska samarbeta med så har Allt om Juridik instiftat certifikatet "Trygg Juridik".

    Vi är en del av Sveriges ledande organisation på juridisk information sedan 1992 och vi certifierar från och med 2016 företag som ser seriöst på den juridiska aspekten av sitt företagande. Ingen vill ha juridiska problem och genom att samarbeta med företag som är certifierade så minskar du helt enkelt risken att hamna i oönskade problem.
Läs mer »

Trygghetspaketet

  • Som trygghetskund har du tillgång till ett års juridisk support och vägledning från vår Legal Support. Du får tillgång till våra hjälpmedel och guider som ger dig verktygen att själv förstå juridiken och undvika att göra fel. Bli ett modernt, proaktivt företag – välkommen till Trygghetspaketet.
Läs mer »

Juridisk ordlista

  • Abolition Efterskänkande av eventuellt straff redan innan åtal väckts eller dom avkunnats, i motsats till nåd … Läs mer »
  • Markrofferi Avser att med juridiskt och etiskt tveksamma metoder tillskansa sig äganderätt till mark eller att u… Läs mer »
  • Benefik rättshandling är en juridisk term som innebär att någon utan krav på motprestation lovar eller fullgör något av vä… Läs mer »
Läs mer »
Om Trygghetspaketet: "Precis det svar vi behövde för att känna oss säkra på hur vi kan gå vidare."
Tibi Fastigheter AB