fbpx
 

VD-quizen

Välkommen till Allt om Juridiks VD-quiz, skräddarsytt för dig som arbetar som verkställande direktör i ett företag. Frågorna tar upp juridiska utmaningar inom olika rättsområden som du i egenskap av beslutsfattare kan stöta på. Kan du besvara dem alla? Testa dina kunskaper i vår populära quiz!

Företaget Glada Hatten AB tillverkar hattar i finaste fårull. Företaget har två butiker och ca 10 anställda. I deras anställningsavtal står det att en förmån för de anställda är pensionssparande. Cheferna på företaget vill nu ta bort pensionssparande som förmån för de anställda. En av de anställda motsätter sig dock detta och säger att det inte bara går att ensidigt ta bort en sådan förmån – har den anställde rätt?
Ja, en förmån är bindande om den finns i anställningsavtalet.
Ja, detta eftersom en förmån aldrig får tas bort för en anställd.
Nej, förmåner får cheferna ensidigt ändra eller ta bort.

Rätt!

Fel!

Kollegorna Eva och Adam sitter och pratar på lunchrasten. Adam berättar att hans sambo legat hemma sjuk och att hans arbetsgivare, som inte är bunden av kollektivavtal, begärt läkarintyg för att sambon ska få sjuklön. Eva säger att hon är säker på att detta är fel – det är bara Försäkringskassan som har rätt att begära läkarintyg. Vad är det som gäller egentligen – kan en privat arbetsgivare kräva läkarintyg för att betala ut sjuklön?
Eva har rätt, arbetstagaren är inte skyldig att komma in med läkarintyg när det gäller sjuklön, men däremot när det gäller sjukpenning och då till Försäkringskassan.
Eva har fel, en privat arbetsgivare har rätt att begära läkarintyg. Arbetstagaren är skyldig att styrka sin sjukfrånvaro med ett sådant för att få sjuklön.
Eva har rätt, det är bara enligt vissa kollektivavtal som arbetsgivaren har rätt att kräva läkarintyg.

Rätt!

Fel!

Kim är facklig förtroendeman på sin arbetsplats. Hon ska delta i en förhandling på annat ort och missar på grund av detta flera arbetsdagar. Hennes arbetsgivare Pelle är frustrerad, de dagar Kim missar är väldigt viktiga för verksamheten och kan påverka resten av året. Kan Pelle neka Kim ledigt?
Nej, en arbetstagare har "rätt till den ledighet som fordras för det fackliga uppdraget". En arbetsgivare kan därför inte neka ledighet kopplad till uppdraget som facklig förtroendeman.
Ja, det är alltid upp till arbetsgivaren att bestämma om ledighet ska beviljas.
Nja, man har rätt att vara ledig för det fackliga uppdraget - men det är inte en ovillkorlig rätt.

Rätt!

Fel!

Leo är egenföretagare och har det senaste året startat en onlinebutik för solglasögon med hög kvalité till ett lågt pris. Glasögonen har det optimala UV-skyddet. Till en början går affärerna strålande och Leo känner att han satsat på helt rätt produkt. Han upptäcker dock till sin förfäran att en konkurrent har skrivit om Leos solglasögon på dennes hemsida. Konkurrenten skriver först att dennes solglasögon är billigare, vilket stämmer, men skriver sedan också att Leos solglasögon helt saknar UV-skydd och skadar därför ögonen. Leo känner sig rådvill och kränkt, kan en konkurrent verkligen smutskasta honom på det viset?
Företag får namnge andra företag, men inte ljuga och smutskasta konkurrenter i sin reklam.
Nej, företag får inte ens namnge andra företag i sin egen reklam, det är förbjudet!
Ja, på en marknad är det fri konkurrens och det finns ingenting som hindrar att konkurrenter säger att andras produkter är dåliga eller undermåliga.

Rätt!

Fel!

Anders och Beata träffas på en konferens och inser att deras företag borde handla med varandra. Beata erbjuder sig att sälja 100 slipmaskiner till Anders företag för 100 000 kronor. Anders tycker det låter som en bra idé och säger ja. De kommer överens om att höras veckan efter. Veckan efter har Anders upptäckt att en annan leverantör har ett bättre pris och köper slipmaskinerna av denne istället.

Kan Beata kräva att Anders ska fullfölja avtalet?
Nej, muntliga köpavtal räknas inte när det är summor under 250 000 kronor.
Nej, det krävs ett skriftligt avtal.
Ja, de har ingått ett bindande avtal.

Rätt!

Fel!

Ditt företag bestämmer sig för att köpa in tre kopiatorer till kontoret. Ni hittar ett företag online som säljer jättebilligt. Ni betalar. Leveranstiden är tre dagar. Två dagar senare läser ni i tidningen att företaget ni beställde från har försatts i konkurs.

Har ni rätt att få ut era kopiatorer?
Ja, ni har betalat och kommer få ut era kopiatorer.
Nej, ni får bara en oprioriterad fordran i konkursen.
Nej, men ni har rätt att omgående få tillbaka pengarna ni har betalat in.

Rätt!

Fel!

Felicia äger ett telemarketingbolag och ansvarar således för bolagets kundregister. I detta register finns både nya, gamla och eventuellt blivande kunder. Felicia är nervös inför det nya lagen GDPR, vilket kanske gör registret helt oanvändbart, det är ju inte som att hon har fått samtycke till alla uppgifterna. Vissa personuppgifter har hon köpt in, andra uppgifter har hon fått från personerna själva genom bland annat visitkort. Hon undrar därför hur hon egentligen får använda de uppgifter som finns i registret.
De uppgifter hon själv samlat in får företaget hantera helt fritt, däremot inte de inköpta uppgifterna då det saknas information om hur de samlats in.
Hon måste samla in samtycke för att få använda uppgifterna.
Samtliga personuppgifter kan användas till både administration och marknadsföring, hon kan troligtvis stödja sig på den lagliga grunden intresseavvägning.

Rätt!

Fel!

Du är VD för ett företag som säljer löpskor. Företaget har funnits i över 30 år – men det är främst det senaste decenniet som era skor har blivit mycket populära. Ett utmärkande drag med era skor är designen; på skornas utsida sitter er företagslogga som består av en cirkel med en blixt i. Denna logga har ni använt sedan företaget grundades. Ett konkurrerande företag har nu börjat placera en nästan identisk logga på sina skor. Det konkurrerande företagets VD menar att de inte gör något fel eftersom ni har glömt att registrera ert varumärke och därför inte skyddas av varumärkeslagen. Hur ligger det till?
Om ni inte har registrerat ert varumärke har ni inte ensamrätt till det och det är fritt fram för det konkurrerande företaget att använda er logga.
Ett varumärke måste inte registreras för att vara skyddat.
Det finns ingen möjlighet att registrera varumärken. Ditt företag har alltså inte gjort något fel.

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få juridiska tips som kan hjälpa dig och ditt företag - helt gratis förstås!

VD-quizen

Du fick %%score%% av %%total%% möjliga!

%%description%%

%%description%%

Loading...

Quiz om VD – testa vad du kan om de juridiska utmaningar som beslutsfattare kan stöta på!