fbpx
 

Varumärkesrätt

Välkommen till Allt om Juridiks quiz i varumärkesrätt! I dagens samhälle är varumärken av stor ekonomisk betydelse. Varumärket förknippas ofta med betydande goodwill som varumärkesinnehavaren har upparbetat för sin produkt. Men hur uppstår egentligen varumärkesskyddet och vad blir konsekvenserna om man gör intrång i någon annans varumärkesskydd? Testa dina kunskaper i varumärkesrätt här!

Klicka nedan för att starta quiz.

Du är VD för ett företag som säljer löpskor. Företaget har funnits i över 30 år – men det är främst det senaste decenniet som era skor har blivit mycket populära. Ett utmärkande drag med era skor är designen; på skornas utsida sitter er företagslogga som består av en cirkel med en blixt i. Denna logga har ni använt sedan företaget grundades. Ett konkurrerande företag har nu börjat placera en nästan identisk logga på sina skor. Det konkurrerande företagets VD menar att de inte gör något fel eftersom ni har glömt att registrera ert varumärke och därför inte skyddas av varumärkeslagen. Hur ligger det till?
Om ni inte har registrerat ert varumärke har ni inte ensamrätt till det och det är fritt fram för det konkurrerande företaget att använda er logga.
Ett varumärke måste inte registreras för att vara skyddat.
Det finns ingen möjlighet att registrera varumärken. Ditt företag har alltså inte gjort något fel.

Rätt!

Fel!

Du arbetar på ett företag som tillverkar reservdelar till bilar. Bland annat kan reservdelarna användas till reparationer av ett mycket känt bilmärkes bilar. Ni ska nu lansera en ny marknadsföringskampanj och vill i denna nämna att era reservdelar kan användas till just det märkets bilar. Du är nu osäker på om ni får nämna ett annat företags varumärke i er marknadsföring. Vad är det som gäller?
Det går bra att nämna bilmärket i er marknadsföring eftersom det är nödvändigt för att ange er produkts avsedda ändamål.
Det går bra att nämna bilmärket i er marknadsföring endast om bilmärket saknar varumärkesskydd.
Det är inte förenligt med lagen att omnämna ett annat företags skyddade varumärke i marknadsföringssyfte.

Rätt!

Fel!

Kalle har uppsåtligen begått ett varumärkesintrång genom att förse sina egna varor med sin konkurrents varumärke i hopp om att det skulle öka försäljningen av hans varor. Kalle börjar nu bli orolig över vad konsekvenserna av hans handlande kan bli. Vad gäller?
Kalle kan bli straffrättsligt ansvarig och alltså bli skyldig att betala böter eller hamna i fängelse.
Kalle kan endast bli skyldig att betala skadestånd.
Kalle kan hållas både straffrättsligt ansvarig och bli tvungen att betala skadestånd.

Rätt!

Fel!

Britta har valt att registrera sitt företags varumärke hos Patent- och registreringsverket. Hur länge är hennes varumärke skyddat?
Varumärket skyddas så länge varumärket används.
Registreringen räcker i 20 år – sedan upphör skyddet för Brittas varumärke för gott.
Registreringen sträcker sig tio år framåt i tiden, men Britta kan ansöka om förnyad registrering.

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Var det svårt? Ge oss chansen att kontakta dig och berätta mer om oss och våra juridiska tjänster!

Varumärkesrätt

Du fick %%score%% av %%total%% möjliga!

%%description%%

%%description%%

Loading...

Quiz i varumärkesrätt – hur uppstår egentligen varumärkesskyddet och vad blir konsekvenserna?