fbpx
 

Straffrätt

Välkommen till Allt om Juridiks quiz om straffrätt!

Klicka nedan för att starta quiz!

När någon har dömts till livstids fängelse, hur många år betyder det egentligen att man ska tillbringa i fängelse?
18 års fängelse.
23 års fängelse.
Livstids fängelse är inte ett tidsbestämt straff.

Rätt!

Fel!

Bertil har tillsammans med sin kamrat Åke sedan en tid tillbaka stulit varor i olika affärer. De har gjort upp en plan för hur de ska gå till väga nästa gång och planerar att stjäla en klocka – värd cirka 1 600 kronor – på tisdag nästa vecka. Är själva planeringen brottslig?
Ja.
Nej.

Rätt!

Fel!

Johanna har varit i klammeri med rättvisan och har dömts att betala böter. Hon tycker dock att påföljden är orättvis och vill därför inte betala böterna. Hennes kamrat Sten påstår dock att hon kan hamna i fängelse om hon inte betalar sina böter. Johanna är dock stensäker på att Sten har fel – böter kan väl aldrig omvandlas till ett fängelsestraff, eller?
Jo.
Nej.

Rätt!

Fel!

Johan har nyligen köpt en ny cykel. Tyvärr hinner han knappt använda den innan den blir stulen. En dag när han promenerar till jobbet får han dock syn på sin cykel, som står fastkedjad vid en lyktstolpe. Får Johan ta tillbaka sin cykel?
Ja.
Nej.

Rätt!

Fel!

Andrea är ute och fjällvandrar när det helt plötsligt blåser upp till kraftig storm. Hon inser att hon är i fara om de inte hittar skydd någonstans. Hon ser en liten stuga några hundra meter bort och bestämmer sig för att söka skydd där. Det är ingen hemma och stugan är låst så de slår sönder ett fönster för att ta sig in. Har hon begått något brott?
Ja, hon begår ett brott. Att slå sönder ett fönster utgör skadegörelse. Men eftersom en nödsituation föreligger är hennes agerande ursäktligt, vilket kommer innebära att hon döms men inte får något straff.
Ja, det föreligger inget på pågående eller överhängande brottsligt angrepp. Därför föreligger ingen nödsituation. Hon kommer att dömas och straffas för skadegörelse.
Nej, eftersom hennes liv och hälsa är i fara föreligger en nödsituation. Därför har hon inte begått något brott överhuvudtaget.

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Var det svårt? Ge oss chansen att kontakta dig och berätta mer om oss och våra juridiska tjänster!

Straffrätt

Du fick %%score%% av %%total%% möjliga!

%%description%%

%%description%%

Loading...

Quiz i straffrätt – testa dina kunskaper!