fbpx
 

Straffrätt II

Välkommen till Allt om Juridiks quiz! Kan man samtycka till misshandel? Kan man få längre straff om man begår upprepade förbrytelser? Kan man dömas för brott om man är under 15 år gammal? Detta är några av frågorna som behandlas i veckans quiz!

Klicka nedan för att starta quiz!

13-åringarna Carl och Sten är utanför den lokala kiosken, när de får syn på en olåst cykel. De vet att den tillhör Henrik som går i deras klass, och som de inte tycker om. Carl cyklar iväg med cykeln med Sten på pakethållaren och när de har kommit långt bort från kiosken slår de sönder ekrarna på cykeln. Efteråt frågar Sten om det verkligen var så smart, varpå Carl svarar att det är lugnt. Ingen kommer att få veta att det var de som gjorde det, och oavsett kan de ändå inte dömas för något brott. Har han rätt?
Ja, pojkarna kommer inte att kunna dömas för något brott då de är under 15 år.
Nej, pojkarna kan visst dömas för brott - att de är under 15 år spelar ingen roll.

Rätt!

Fel!

David är misstänkt för skadegörelse. I alla förhör som hålls påstår han att han aldrig har varit på platsen för skadegörelsen och att han har alibi. Han hävdar nämligen att han under hela kvällen varit hemma hos sin kompis Alessandro och att de kollat på film. Alessandro kallas som vittne under huvudförhandlingen och intygar detta. David döms, bland annat med anledning av detta, inte för brottet. Senare kommer det fram nya bevis som visar att alibit var påhittat. Har David och Alessandro begått något brott som inte varit ärliga?
Ja, men endast Alessandro.
Ja, båda två.
Nej, ingen av dem.

Rätt!

Fel!

Bart och Homer leker en lek som går ut på att de ska hitta på utmaningar åt varandra. En av Barts utmaningar är att Homer ska bära en last med tegelstenar på ryggen samtidigt som Bart skjuter metallkulor med en gevärsliknande skjutanordning mot Homer. Den patrullerande polisen Martin går förbi och bevittnar det hela. Martin deklarerar att han tänker upprätta en anmälan mot Bart för misshandel. Bart invänder att det var en lek och att båda var med på det, vilket Homer intygar. Polisen Martin noterar dock att Homer har ganska djupa sår på armarna. Han bestämmer sig därför för att skriva en anmälan. Kommer Bart att kunna dömas för brottet?
Ja.
Nej.

Rätt!

Fel!

Markus är kleptoman och har i många år begått stölder av varierande storlek, vissa av dem har skett genom inbrott medan andra har varit fickstölder på öppen gata. Nu har han återigen dömts för ett inbrott där han bland annat stulit en dator och några dyra vinflaskor. När domstolen ska välja påföljd påtalar en av nämndemännen att Markus många gånger tidigare dömts för brott och frågar om det inte ska påverka längden på straffet. Rådmannen svarar att alla är lika inför lagen, och att tidigare gärningar inte spelar någon roll nu. Vem av dem har rätt?
Rådmannen har rätt.
Nämndemannen har rätt.

Rätt!

Fel!

Alexander har beställt några böcker från internet. Eftersom han inte har något körkort tar han med sig sitt pass för att legitimera sig när han ska hämta ut paketet. När Alexander är på väg hem igen med paketet i famnen tar en ficktjuv passet ur hans bakficka. Kan tjuven dömas för något brott och i så fall vilket?
Ja, han kan dömas för stöld.
Ja, han kan dömas för egenmäktigt förfarande.
Ja, han kan dömas för snatteri.
Nej, han kan inte dömas för något brott.

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Var det svårt? Ge oss chansen att kontakta dig och berätta mer om oss och våra juridiska tjänster!

Straffrätt II

Du fick %%score%% av %%total%% möjliga!

%%description%%

%%description%%

Loading...

Quiz i straffrätt – testa dina kunskaper i vår andra quiz i straffrätt!