fbpx
 

Skadeståndsrätt

Välkommen till Allt om Juridiks quiz om skadeståndsrätt! All juridik handlar inte om hur man bör behandla sina avtalspartners. Även utanför avtalsförhållanden händer det att man orsakar skador som man måste betala. Ta chansen och testa dig själv - hur bra koll har du egentligen på skadeståndslagen?

Sjuttonåriga Kalle lägger på Instagram upp kränkande bilder på en klasskamrat. Kalle döms senare för förtal och till att betala skadestånd till klasskamraten. Måste du som förälder till omyndiga Kalle, och stenrik chef för bolaget Kartong AB, stå för skadeståndet?
Nej, alla personer som döms att betala skadestånd är individuellt ansvariga för detta.
Ja, men bara om du som förälder hade vetskap om Kalles agerande.
Ja. Som förälder måste du betala skadestånd oavsett om du visste vad ditt barn gjorde, om skadan uppkommit genom brott.

Rätt!

Fel!

Du som chef för bolaget Kartong AB råkar på tåget få höra en representant från konkurrenten Förpackning AB prata med en kollega över telefon. Samtalet handlar om att en leverantör av pappersmassa just nu har ett mycket förmånligt erbjudande att köpa ett par ton tillverkningsmaterial. Snabb som en vessla ringer du upp leverantören och ni kommer överens om att du ska köpa rubbet. Lite senare får du ett argt samtal från Förpackning AB som kräver ersättning för det missade erbjudandet. Ska Förpackning AB få ersättning?
Nej, men bara för att Förpackning AB själva pratat om erbjudandet offentligt och därför får skylla sig själva.
Ja. Genom att stjäla erbjudandet från Förpackning AB har de orsakats en ren förmögenhetsskada som ska ersättas.
Nej. Ren förmögenhetsskada, som Förpackning AB har lidit, ersätts som huvudregel endast om skadan vållats genom brott.

Rätt!

Fel!

När lastbilschauffören Anders på Kartong AB ett par dagar senare ska hämta upp tillverkningsmaterialet blir han på vägen hungrig. Han parkerar lastbilen och går fram till Kajsas bageributik och beställer sin favoritsmörgås. När han får svaret att den är slut blir han helt vansinnig och börjar slå sönder hela butiken, inklusive bakverk och allt annat. Kajsa hör senare av sig till dig som chef för Anders och kräver skadestånd. Måste företaget betala för Anders agerande?
Nej, eftersom Anders handlande knappast kan sägas vara ”i tjänsten”.
Ja. Som arbetsgivare har man ett så kallat principalansvar för sina anställda och måste därför stå för eventuellt skadestånd till följd av deras agerande under arbetstid.
Ja, men bara Anders har fast anställning. Man har inget principalansvar för prov- eller visstidsanställda.

Rätt!

Fel!

Samtidigt som Anders går loss i bageributiken smyger 19-åriga ligisten Anna fram till lastbilen. Ett efter ett punkterar hon däcken på lastbilen. När Anders kommer tillbaka till lastbilen efter sin bärsärkagång, upptäcker han att lastbilen är obrukbar till följd av punkteringarna. Han hinner därför inte hämta tillverkningsmaterialet. Eftersom Anders aldrig hämtar upp det säger leverantören upp avtalet. Anna döms senare till skadestånd på tiotals miljoner för dels skadan på själva lastbilen, dels för den inkomstförlust som Kartong AB har lidit till följd av det brutna avtalet. Anna, som är i det närmaste utblottad, tycker att skadeståndet är alldeles för stort. Kan skadeståndet sänkas?
Nej. Har man orsakat en skada måste man stå för denna oavsett storleken på skadeståndet, utan undantag.
Nej. Skadeståndet kan sänkas endast om den skadelidande – företaget – själva har bidragit till skadan.
Ja, om skadeståndet anses vara ”oskäligt betungande” för den skadeståndsskyldige.

Rätt!

Fel!

Kartong AB fortsätter sin verksamhet trots motgångarna. Lyckligtvis hittar företaget en annan leverantör av pappersmassa. Du som chef har på kommunens hemsida sett att den närmaste vägen ut till leverantören är avstängd och säger därför åt Anders att ta en annan väg för att hämta materialet. Senare visar det sig att kommunen tagit fel på datum och att den närmaste vägen inte alls är avstängd. Omvägen lider samtidigt av långa bilköer. På grund av förseningen tvingas produktionen stå still med stora inkomstförluster som följd. Kan företaget kräva kommunen på ersättning för den felaktiga informationen på hemsidan?
Nej. Varken stat eller kommun kan bli skadeståndsskyldiga i förhållande till privata aktörer.
Kanske. Det offentliga kan bli skadeståndsskyldig för felaktiga råd och upplysningar, men då krävs särskilda skäl.
Ja, men bara om det rör sig om myndighetsutövning vilket inte är fallet här.

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Var det svårt? Ge oss chansen att kontakta dig och berätta mer om oss och våra juridiska tjänster!

Skadeståndsrätt

Du fick %%score%% av %%total%% möjliga!

%%description%%

%%description%%

Loading...

Quiz i skadeståndsrätt – testa dina kunskaper!