fbpx
 

Skadeståndsrätt II

Välkommen till Allt om Juridiks quiz i skadeståndsrätt! Ibland är olyckan framme och saker och ting går sönder. Ibland har man oturen att ha sönder eller skada något som ägs av någon annan. I sådana lägen kan det vara bra att ha koll på reglerna kring skadestånd.  I svensk lag regleras skadestånd främst i skadeståndslagen. Skadestånd är den ersättning som den som orsakat en skada kan tvingas betala till den drabbade. Hur är dina kunskaper i skadeståndsrätt?

14-årige Alex är ute och cyklar på sin nya cykel när hans jämnåriga kompis Sigge kommer nedstörtandes för en backe i en lådbil som saknar bromsar. De smäller in i varandra och Alex får sin cykel helt förstörd samtidigt som han skadas och får gå med gipsad arm i ett par veckor. Nu vill han ha skadestånd av Sigge, går det?
Ja, men eftersom Sigge bara är 14 år så ska skadeståndet sättas ner till ett lägre belopp så att han kan betala det.
Nej, eftersom Sigge inte är 15 år är han inte straffmyndig och kan inte dömas att betala ut skadestånd.
Ja, men det är Sigges föräldrar som får betala skadeståndet eftersom han är under 18 år.

Rätt!

Fel!

Victor är ute och går med sin hund Assar. Hunden är normalt sett skötsam och har aldrig vållat några problem. Victor har många gånger tagit med sig hunden när han hämtat sin son Simon på dagis och den har alltid skött sig väl. Just den här dagen är dock olyckan framme på väg från dagiset. Ett kraftigt åskväder drar fram och Assar blir rädd. Hunden springer ifrån Victor och Simon och rakt ut i trafiken. Alina, som åker på bilvägen, försöker väja och tvingas svänga in i en lyktstolpe för att inte köra på hunden. Hon vill nu ha ersättning av Victor för skadorna på bilen. Kan hon få det?
Nej, skadan har inte orsakats av något vållande från Victors sida och han kunde omöjligen förutsett skadan.
Ja, en hundägare är skadeståndsskyldig för alla skador som hans hund orsakar oavsett om han varit vårdslös eller inte.
Nej, det är en trafikants ansvar att hålla tillräckligt låg hastighet för att kunna stanna om hinder uppkommer på vägen.

Rätt!

Fel!

Amanda och Hannah driver en liten transportverksamhet till sjöss. De har fått en beställning från eremiten Erko som bor i Överkalix. Amanda och Hannah är osäkra på om deras båt kommer att klara av att köra genom vattendraget som rinner från Kalix och de beställer därför lotsning från Sjöfartsverket. Lotsaren Lotten är ny på jobbet och missbedömer en passage vilket gör att Amanda och Hannahs båt går på grund tillsammans med Erkos last. Nu vill både Amanda och Hannah och Erko ha ersättning av staten för den skadade egendomen, vad gäller?
Amanda och Hannah kan få ersättning, medan Erko får försöka stämma Amanda och Hannah.
Erko kan få ersättning för sina varor, men Amanda och Hannah får ingen ersättning för sin båt.
Alla kan få ersättning eftersom det är Sjöfartsverkets lotsare som orsakat skadorna.
Ingen får någon ersättning.

Rätt!

Fel!

Per har haft sin telefon i några år och den börjar bli sliten och utdaterad, men han har ännu inte orkat köpa en ny. När hans kompis Marie ska skoja med honom och kasta telefonen till honom landar den på marken och går sönder. Per bestämmer sig för att lämna in telefonen på lagning och kräva ersättning av Marie för kostnaden, eftersom han inte vill förlora alla bilder han har sparade i telefonen. Marie invänder att det hade varit billigare för Per att köpa en ny likadan telefon och vill inte betala mer än vad en ny telefon kostat. Vad gäller?
Marie är inte skyldig att betala mer än vad en ny telefon hade kostat.
Eftersom bilderna har affektionsvärde för Per så måste Marie betala för reparationen.

Rätt!

Fel!

Marit har länge velat gräva en kanal på sin tomt. Hon vet att det kommer att väsnas en del när hon använder grävmaskinen så hon frågar sin granne Stina om det är okej att hon gräver, och får svaret att det är lugnt. När Marit har grävt klart blir Stina irriterad, Marit har nämligen slitit loss en kabel som går till Stinas hus, vilket gör att Stina inte längre kan titta på tv. Stina vill ha skadestånd, men Marit vägrar betala eftersom hon tycker att det är Stinas eget fel eftersom hon visste att kablarna gick nära marken men inte sa någonting. Vad händer nu?
Stina får skylla sig själv som inte sa någonting, hon hade kunnat förhindra skadan men får nu stå för kostnaden själv.
Marit har varit vårdslös med grävmaskinen och kan inte skylla på Stina. Hon får betala kostnaden.
Marit har visserligen varit vårdslös, men Stina borde ha upplyst henne om hur kablarna gick. De ska därför dela på kostnaden.

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Var det svårt? Ge oss chansen att kontakta dig och berätta mer om oss och våra juridiska tjänster!

Skadeståndsrätt II

Du fick %%score%% av %%total%% möjliga!

%%description%%

%%description%%

Loading...

Quiz i skadeståndsrätt – testa dina kunskaper i vår andra quiz i skadeståndsrätt!