fbpx
 

Sakrätt

Välkommen till Allt om Juridiks quiz om sakrätt! Sakrättsliga frågor dyker upp då två eller flera parter gör anspråk på samma egendom. Speciellt blir detta vanligt i samband med konkurser. Ofta vill en person få så kallad separationsrätt, det vill säga ta undan viss egendom från att ingå i konkursen, men det är inte alltid man får rätt till det.

Aron säljer sin cykel till Petter för 1 000 kr, som betalas i förskott. Innan Petter har hämtat cykeln säljer Aron cykeln på nytt till David för 1 000 kr. David fattar inga misstankar utan kommer och hämtar cykeln hos Aron. När Petter får veta vad som hänt går han direkt till David och kräver att han ska få cykeln. Han säger att han äger den i och med att han köpte den först. Stämmer det?
Ja, Petter är ägare till cykeln i och med att han och Aron slöt avtalet först.
Nej, eftersom David hämtade cykeln först så är den Davids.

Rätt!

Fel!

Petter är besviken. Det var ju just den cykel som David nu äger som han ville ha. David vägrar dock skiljas från cykeln trots påtryckningar. Finns det något sätt som Petter kan tvinga David att ge cykeln till honom?
Ja, om han är beredd att betala David vad han gett för cykeln så kan David inte vägra att ge ut cykeln.
Nej, David äger ju cykeln, så det går inte.

Rätt!

Fel!

Du har lånat ut ett par högtalare till din kompis Linda som ska ha fest. Innan du får tillbaka högtalarna försätts Linda i konkurs. Linda har ett par egna precis likadana högtalare. Du kan inte se vilket par av högtalarna som är ditt, men du säger till konkursförvaltaren att du vill ha tillbaka ett par eftersom det är ditt och alltså inte borde ingå i konkursen. Vad händer?
Du har så kallad separationsrätt och får tillbaka högtalarna, ditt anspråk mot Linda gäller ju att få ut just ett par högtalare, vilket enkelt kan lösas
Det finns ingen separationsrätt och du får inte tillbaka högtalarna, eftersom du inte kan peka ut exakt vilka som är dina. Du får istället en oprioriterad fordran i konkursen.

Rätt!

Fel!

Olofs hyresvärd kräver att han deponerar 1 000 kr för sina lägenhetsnycklar, pengar som han sedan ska få tillbaka när han återlämnar nycklarna vid en utflyttning. Pengarna förvaras på ett bankkonto tillsammans med depositionerna från övriga hyresgäster i fastigheten, men inte hyresvärdens egna pengar. Hyresvärden går i konkurs. Kan Olof få tillbaka sina pengar?
Ja, eftersom pengarna hela tiden hållits skilda från hyresvärdens egna pengar så får Olof tillbaka sina pengar.
Nej, det går ju inte att specificera vilka av pengarna på kontot som är Olofs. Pengarna ska ingå i konkursen.

Rätt!

Fel!

Pauline bor tillsammans med sin kompis Emil. Hon har dragit på sig skulder och kronofogden kommer på besök i deras hem för att göra en utmätning. På övervåningen hittar utmätaren ett trumset som han vill utmäta. Pauline invänder att det är Emils och därför inte kan tas ifrån bostaden. Emil är inte hemma och utmätaren blir osäker på vad som gäller. Vad tror du?
Trumsetet får inte utmätas.
Trumsetet får utmätas.

Rätt!

Fel!

Åke har länge levt över sina tillgångar och är på ruinens brant. Bland annat är han skyldig sin bror Roger 100 000 kronor. Åke vet att Roger kommer att få en oprioriterad fordran om Åke försätts i konkurs och är mån om att vårda relationen med sin bror. Därför betalar han hela skulden på ett bräde och försätts månaden därefter i konkurs. Detta kommer som en chock för Roger. Det kommer fram att Åke har väldigt lite egendom som borgenärerna får dela på i konkursen och många tycker det är orättvist att Roger fått betalt före andra som Åke har skulder till. Kan betalningen gå tillbaka på något sätt?
Ja, betalningen går tillbaka eftersom den avsevärt har försämrat Åkes ekonomiska ställning och gynnat honom framför andra borgenärer.
Nej, Roger var i god tro om hur dåligt ställt Åke hade det, och ska inte tvingas betala tillbaka.

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Var det svårt? Ge oss chansen att kontakta dig och berätta mer om oss och våra juridiska tjänster!

Sakrätt

Du fick %%score%% av %%total%% möjliga!

%%description%%

%%description%%

Loading...

Quiz i sakrätt – sakrättsliga frågor dyker upp då två eller flera parter gör anspråk på samma egendom. Testa dina kunskaper om sakrätt!