fbpx
 

Sakrätt II

Välkommen till Allt om Juridiks andra quiz i sakrätt! Sakrättsliga frågor dyker upp när fler än en person vill göra anspråk på viss egendom. Det vanligaste är att det sker i samband med konkurser, då dels borgenärerna vill att egendom ska ingå i konkursen, och dels en specifik aktör vill att denne ska få rätt till hela egendomen utan att den ska ingå i konkursen. Även mellan företag och privatpersoner som inte är i konkurs kan dock frågor om vem som egentligen har ”bäst rätt” till någonting uppstå. Har du koll på vad som gäller?

Simon går genom stadens slumkvarter en kulen fredagskväll. Han krockar nästan med en man i hatt som närmast viskande frågar om han har lust att köpa en fin klocka för ett riktigt bra pris. Mannen säger att han vill få sålt den fort eftersom han måste betala en skuld och kan tänka sig att sälja den för 5 000 kronor. Simon är inte någon expert men vet att hans kompis Jonatan har en likadan klocka, och minns att han levde på nudlar i flera månader för att ha råd att köpa den. Simon slår till och swishar mannen 5 000 kronor. När han kommer hem söker han på internet och upptäcker mycket riktigt att klockan är värd betydligt mer än så. Problemen uppkommer då en man som heter Kristoffer hör av sig till Simon och hävdar att klockan är hans, och att mannen bara lånat klockan. Kristoffer visar upp ett kvitto och fotografier där han bär klockan, och han vill nu ha tillbaka den. Kan Simon behålla klockan?
Ja, eftersom Simon erlagt betalning för klockan
Nej, Kristoffer har rätt att få tillbaka klockan.
Ja, eftersom Simon tagit klockan i "besittning".

Rätt!

Fel!

Lite bitter över att ha gått miste om den fina klockan tar Simon några dagar senare en promenad för att komma på andra tankar. På promenaden möter han en man som är ute som bär en likadan klocka som den Simon nyss var kortvarig ägare till. Simon frågar helt sonika mannen om han inte kan få köpa klockan. Mannen, som heter Anders, och Simon enas snart om ett pris strax under marknadsvärdet eftersom det är två små repor på armbandets spänne. Anders fotograferar senare kvittot för klockan och skickar bilden till Simon. Simons lycka blir dock inte långvarig den här gången heller. Han kontaktas av Henrik, som visar upp en polisanmälan där det framgår att han blivit bestulen på klockan. Simon har gjort sin läxa och säger att den här gången var han minsann i god tro, inget kunde ju gjort honom misstänksam på att Anders inte fick sälja klockan! Vad gäller den här gången?
Simon måste även denna gång lämna ifrån sig klockan.
Simon har rätt, han får behålla klockan eftersom han varit i god tro.

Rätt!

Fel!

Petronella driver ett café genom sitt aktiebolag och har planer på att expandera verksamheten genom att öppna ytterligare ett café i Mariestad. Petronella tror att en av faktorerna bakom framgången är inslagen av levande musik i lokalen. Bolaget har därför köpt en flygel från den rikstäckande affären Musikaffären. Petronella går till butiken i Skara och betalar för flygeln, men gör upp om att hon ska få hämta ut den i butiken i Mariestad istället. Några dagar innan flytten ringer hon butiken och kollar så att allting är i sin ordning. Hon får svaret att ”jodå, vi har märkt ut en flygel åt er som du kan komma förbi och hämta upp när du är redo!”. Någon månad senare har hon äntligen fått lokalen tillräckligt iordninggjord för att kunna åka och hämta flygeln. Väl framme vid butiken möts hon av en handskriven lapp där det står ”Stängt tills vidare p.g.a. konkurs”. Kan hon kräva ut flygeln från konkursboet?
Nej, som näringsidkare har hon ingen rätt att få ut flygeln och kan inte heller kräva tillbaka pengarna.
Ja, hon har rätt att få ut flygeln eftersom den är märkt med en lapp med bolagets namn anses den ”separerad” från övrig egendom.
Nej, hon kan inte få ut flygeln, men bolaget får en oprioriterad fordran i konkursen.

Rätt!

Fel!

Petronella har fler bekymmer att tänka på. Från musikaffären Musikaffären i Skara köpte hon också en gitarr som hon tänkt ge till sin fästmö i födelsedagspresent. För enkelhetens skull bestämde hon med affären att hon skulle hämta ut även den i Jönköping för att fästmön inte skulle hitta paketet. Sedan barnsben är fästmön nämligen en notorisk paketletare. Besviken traskar hon över gatan till konkurrenten Musikbutiken och förklarar sitt ärende. Bakom henne i kön står en annan företagare som också gått bet hos musikaffären Musikaffären, och som uppmanar henne att hejda sig ett ögonblick. Han säger att Petronella kanske trots allt kan få hämta sin gitarr.
Han har rätt, Petronella kan få hämta gitarren från Musikaffären.
Han har fel, Petronella kan inte få hämta gitarren från Musikaffären.
Han har delvis rätt, Petronella kan inte få ut gitarren men får som konsument en prioriterad fordran i konkursen

Rätt!

Fel!

Julia och Ebba handlar båda med läskedrycker och av logistiska skäl förvarar de ibland varor hos varandra utan att ta betalt för det. Deras tysta överenskommelse lyder som så att om Ebba deponerar 500 läskflaskor X-Cola hos Julia så kan Julia sälja dem som sina egna, så länge hon ser till att det hela tiden finns 500 flaskor som Ebba kan hämta när hon vill. Det är ju mycket enklare än att hålla på och märka ut de individuella flaskorna, tänker de. Döm av deras besvikelse när det uppdagas att Julia försatts i konkurs efter några mindre lyckade läskinvesteringar. Ebba som anar fara å färde älgar iväg till Julias lager för att hämta 500 flaskor X-Cola, eftersom hon lämnat av så många flaskor några veckor tidigare. Hon räknar med att hennes egen försäljning nu kommer att öka när en konkurrent (och kär vän) är borta från marknaden. Kan det uppstå några problem?
Nej, eftersom de båda är privatpersoner spelar det ingen roll att flaskorna har blandats med varandra.
Nej, de har ett muntligt avtal och hon har således rätt att hämta sina flaskor.
Ja, hon får inte tillbaka sina flaskor eftersom de inte kan urskiljas från Julias flaskor.

Rätt!

Fel!

Anna har länge haft svårt att betala hyrorna och sina löpande utgifter, och hon vänder sig därför till sin väninna Hannah för att få ta ett lån. Hannah vet att det kan vara svårt att få tillbaka pengar som man lånar ut till Anna, och kräver därför att få någonting i pant för att hon ska låna ut pengarna. Anna har ett kassaskåp med smycken hemma som är värda mycket pengar, men de används sällan. Anna går därför med på att pantsätta dem. För att slippa flytta hela kassaskåpet ger Anna istället den enda nyckeln till kassaskåpet till Hannah, som i utbyte lånar ut pengar till Anna. Trots lånet hamnar Anna återigen på ruinens brant och försätts i konkurs. Hannah är snabbt framme och hävdar att hon har panträtt i smyckena, har hon rätt?
Nej, panträtten är inte giltig eftersom det inte går att värdera smycken på ett tillförlitligt sätt.
Ja, hon har en panträtt i smyckena som går före alla andra borgenärer.
Nej, hon har ingen giltig panträtt eftersom hon inte rent fysiskt har kassaskåpet i besittning.

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Var det svårt? Ge oss chansen att kontakta dig och berätta mer om oss och våra juridiska tjänster!

Sakrätt II

Du fick %%score%% av %%total%% möjliga!

%%description%%

%%description%%

Loading...

Quiz i sakrätt – testa dina kunskaper i vår andra quiz i sakrätt!