fbpx
 

Processrätt

Välkommen till Allt om Juridiks quiz om processrätt! Oavsett om man befinner sig i domstol regelbundet eller aldrig är där, är det viktigt att ha kunskaper om hur själva domstolsprocessen går till. Vad kan du egentligen om grundläggande processrätt?

Kristina och Sven bor i en mindre ort i Sverige och är grannar. Länge har allt varit frid och fröjd men nu har de hamnat i en ordentlig dispyt med varandra. Sven råkade häromveckan köra på Kristinas brevlåda som förstördes fullkomligt. Kristina blev naturligtvis rosenrasande och började omedelbart fila på en stämningsansökan om att Sven ska betala henne för värdet på brevlådan. Sven, å andra sidan, tar det hela med ro. ”Den där brevlådan är värd max ett par tusen. Även om jag skulle torska i rätten blir det ju knappt några rättegångskostnader när värdet är så lågt” tänker Sven. Har Sven rätt?
Ja, eftersom staten betalar parternas rättegångskostnader.
Ja. Om tvisten rör sig om mindre än halva prisbeloppet (44 800 kronor år 2017) är möjligheten att få ersättning för rättegångskostnader starkt beskuren.
Nej. Den förlorande parten i ett civilrättsligt betalar alltid sina egna och motpartens rättegångskostnader.

Rätt!

Fel!

Kristina skickade som bekant in en stämningsansökan angående den förstörda brevlådan. Eftersom hon ska på semester på andra sidan landet under hela den kommande sommaren skickade hon istället stämningsansökan till den tingsrätt som ligger vid sommarboendet. ”Smidigare för mig” tänkte Kristina när hon la stämningsansökan på brevlådan. Kan man göra så?
Ja, eftersom talan kan väckas vid den tingsrätt som den kärande (Kristina) är vid för tillfället.
Ja, eftersom talan kan väckas var som helst i Sverige.
Nej. Talan måste väckas där den svarande (Sven) har sitt hemvist

Rätt!

Fel!

Målet tas så småningom upp vid rätt domstol. När Kristina får hem den första kallelsen kommer hon på en annan gammal oförrätt från Svens sida. Bara några veckor innan brevlådedebaclet ägde rum högg han nämligen ner hennes finaste äppelträd i trädgården, men hon hade då ingen lust att börja bråka om det. Kristina får nu den genialiska tanken att ändra sin talan i det aktuella målet gällande brevlådan till att även inkludera ett krav på ersättning för äppelträdet. Får hon göra det?
Ja, eftersom det är rimligt att båda ersättningskraven behandlas samtidigt.
Nej, eftersom en väckt talan inte får ändras
Nej, eftersom hon väntat för länge med ersättningskravet angående äppelträdet har hon förlorat sin rätt till ersättning.

Rätt!

Fel!

Målet tas så småningom upp vid rätt domstol. Som bevisning presenterar Kristina en videofilm på den aktuella händelsen, där det tydligt framgår att Sven kör över hennes brevlåda. Han kör över den, fram och tillbaka, flera gånger. Han ser nästan glad ut i filmen. Sven invänder (med rätta) att kameraövervakningen är olaglig, och att domstolen därför inte kan ta någon hänsyn till filmen. Har Sven rätt?
Ja. Bevisning som har tillkommit på ett olagligt sätt kan inte beaktas av domstolen.
Ja. Videoklipp kan inte användas som bevisning.
Nej. All bevisning som förekommit i målet tillåts påverka målets utgång.

Rätt!

Fel!

Det visade sig i slutändan att brevlådan var värd betydligt mer än halva prisbasbeloppet och därför inte kan handläggas som småmål. Trots det goda bevisläget och den förhållandevis enkla tvisten drar Kristina ut på processen ordentligt. Hon anlitar en svindyr advokat som ägnar ett oändligt antal timmar åt att förbereda målet. När Sven inser vartåt det barkar börjar han bli orolig för att tvingas betala Kristinas skyhöga rättegångskostnader ifall han förlorar. Måste han göra det?
Ja. Den förlorande parten betalar alltid motpartens rättegångskostnader.
Kanske. Rättegångskostnader är ersättningsgilla endast i den mån de är skäliga.
Nej. Sven godkände aldrig att Kristina anlitade en advokat och ska därför inte betala hennes advokatkostnader.

Rätt!

Fel!

Föga förvånande förlorar Sven målet. ”Skam den som ger sig” tänker Sven och skickar in ett överklagande till hovrätten. Kristina, som redan börjat titta sig om efter en ny brevlåda, reagerar med fasa när hon får nys om överklagandet. Kristinas vän lugnar henne med att målet med största sannolikhet aldrig kommer tas upp av hovrätten. Har Kristinas vän rätt?
Ja. För en prövning i hovrätten krävs prövningstillstånd och det lär inte ges här.
Nej. Eftersom det rör sig om så pass stora summor är hovrätten tvungna att ta upp målet.
Nej. Alla mål som överklagas tas upp av hovrätten.

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Var det svårt? Ge oss chansen att kontakta dig och berätta mer om oss och våra juridiska tjänster!

Processrätt

Du fick %%score%% av %%total%% möjliga!

%%description%%

%%description%%

Loading...

Quiz i processrätt – har du koll på hur domstolsprocessen går till? Testa dina kunskaper!