fbpx
 

Polisrätt

Välkommen till Allt om Juridiks quiz om polisrätt! Polisen har många befogenheter för att motverka brott och hålla ordning. Den enskilde individen har dock många rättigheter, och ofta är det en hårfin balansgång mellan polisens befogenheter och individens rättigheter. I detta quiz testar vi dina kunskaper om några av polisens maktmedel.

Kalle är på väg hem genom stan. Vid en gata han brukar passera pågår en livlig demonstration av kontroversiell karaktär. Vid gatans ingång står ett antal poliser och håller koll. När Kalle ska passera ber en av poliserna om att få titta igenom Kalles väska. Polisen förklarar att de på grund av den stökiga stämningen vill undersöka så att ingenting brottsligt planeras. Vad gäller?
Kalle måste visa sin väska för polisen
Kalle får gå igenom utan att visa väskan
Kalle behöver inte visa väskan, men får ta en annan väg

Rätt!

Fel!

Stina är ute och promenerar med sin hund sent på kvällen när hon ser att en polisman försöker gripa en person. Hon blir nyfiken och stannar kvar och tittar på avstånd. När polisen får tag i personen tycker Stina att polisen tar till övervåld för att genomföra gripandet. Hon tar upp sin telefon och filmar gripandet. Polisens kollega får syn på Stina och säger åt henne att sluta filma och radera det hon filmat hittills. Vad gäller?
Stina måste lyda polisen
Stina måste sluta filma men får behålla det hon filmat
Stina måste sluta filma och radera det hon filmat
Stina behöver inte lyda polisen

Rätt!

Fel!

Anna är med i det lokala fotbollslagets supporterklubb. När laget har hemmamatch brukar de marschera i grupp från den lokala puben till arenan. Vanligtvis sjunger de bara hejarramsor och slår på trummor, men när vissa rivaliserande lag är på besök kan det uppstå tumult. Vid just en sådan match blir det stökigt när supportertåget möter det rivaliserande lagets supportrar några hundra meter från arenan. Polisen ingriper och bestämmer sig för att avvisa samtliga supportrar från platsen. Får de göra så?
Nej, de får bara ingripa mot de inblandade
Ja, polisen får avvisa alla i gruppen
Nej, polisen får inte avvisa några alls

Rätt!

Fel!

Kim har efter en blöt utekväll tagit sig så långt som till sin trappuppgång. Väl inne i trapphuset har Kim somnat innanför porten. En granne upptäcker Kim och ringer polisen. När polisen kommer på plats märker de att Kim är rejält berusad och svår att prata med. De beslutar då att omhänderta Kim med stöd av Lagen om omhändertagande av berusade personer m.m. (LOB). Har polisen rätt att omhänderta Kim med stöd av LOB?
Nej, eftersom Kim befann sig i sitt bostadshus har kan polisen inte omhänderta henne med stöd av LOB
Ja, Kim kunde inte ta hand om sig själv för att hon var så berusad
Nej, Kim låg ju bara och sov

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Var det svårt? Ge oss chansen att kontakta dig och berätta mer om oss och våra juridiska tjänster!

Polisrätt

Du fick %%score%% av %%total%% möjliga!

%%description%%

%%description%%

Loading...

Quiz i polisrätt – testa dina kunskaper om polisens befogenheter och individens rättigheter!