fbpx
 

Migrationsrätt

Migrationsrätten är det område som reglerar rätten för utländska medborgare att vistas i Sverige. Dessa regler ser olika ut beroende på om personen ifråga är en EU/EES-medborgare eller inte. Testa dig själv – hur bra koll har du på migrationsrätten?

Anna flydde från landet Yland på grund av förföljelse. Yland är inte med i EU eller EES. Anna lyckades ta sig till Danmark och sökte asyl där. Annas väninna påstod dock att handläggningstiderna var kortare i Sverige, och eftersom Anna var mycket mån om att få asyl så snabbt som möjligt så tog hon sig vidare till Sverige. När Anna ansökt om asyl i Sverige påstod någon på Annas asylboende att Anna säkert snart skulle skickas tillbaka till Danmark. "Bara ett land kan pröva din ansökan, så står det i lagen!"

Kan Anna skickas tillbaka till Danmark?
Ja!
Nej!

Rätt!

Fel!

Amir och hans lilla dotter Mina har sökt asyl i Sverige. Innan de har hunnit få beslut gällande sin ansökan drabbas Amir av en svår blindtarmsinflammation. Har Amir rätt till sjukvård i Sverige?
Nej, man måste ha uppehållstillstånd för att ha rätt till hälso- och sjukvård i Sverige.
Ja, han har rätt till akut sjukvård.
Ja, han har rätt till sjukvård i samma omfattning som svenskar.

Rätt!

Fel!

Amirs dotter Mina åker på en riktigt jobbig förkylning. Amir tänker att "detta kan väl inte motivera en sådan akut sjukvård som asylsökande har rätt till i Sverige?"

Har Mina rätt till sjukvård?
Detta rör sig inte om akut sjukvård, men Mina är under 18 och har därför rätt till sjukvård ändå.
Ja, en förkylning motiverar akut sjukvård.
Nej, Mina har inte rätt till sjukvård.

Rätt!

Fel!

Den slovakiska medborgaren Ivan åkte till Sverige för att bergsvandra. Han planerade att vara i Sverige hela sommaren. I Härjedalen träffade Ivan en trevlig tjej, Johanna, som han slog följe med. En kväll tog dock samtalet en otrevlig vändning då Johanna informerade Ivan om att han nog har gjort en felberäkning när han planerade sin resa – "man får bara vara i Sverige i 2 månader, annars måste man ansöka om uppehållsrätt!"

Ivan, som hade planer på att bestiga samtliga berg i Sverige, blev mycket bestört. Måste han avbryta sin resa redan efter 2 månader?
Ja, om han inte snabbt ansöker om uppehållsrätt i Sverige.
Nej, han får stanna i 3 månader och måste därefter ansöka om uppehållsrätt om han vill stanna ännu längre.
Nej, han har som EU-medborgare rätt att vistas i Sverige i 3 månader. Därefter kan han dessutom ha automatisk uppehållsrätt under vissa förutsättningar.

Rätt!

Fel!

Ivan bestämde sig för att stanna kvar i Sverige. Han fick jobb som turistguide i Härjedalen med en hög lön. Efter 5 år fick Ivan permanent uppehållsrätt i Sverige. Under en resa till Thailand träffade Ivan thailändskan Marisa. Ivan och Marisa blev snabbt förälskade och bestämde sig för att gifta sig. Ivan registrerade äktenskapet hos svenska Skatteverket. Efter många månader av saknad har paret bestämt sig för att flytta ihop. Kan Marisa få uppehållstillstånd i Sverige?
Nej, eftersom de inte har gift sig i Sverige.
Nej, eftersom Ivan inte är svensk medborgare.
Nej, eftersom Marisa inte är EU-medborgare.
Ja, Marisa kan få uppehållstillstånd i Sverige.

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Subscribe to see your results

Migrationsrätt

Du fick %%score%% av %%total%% möjliga!

%%description%%

%%description%%

Loading...

Quiz i migrationsrätt – området som reglerar rätten för utländska medborgare. Hur bra koll har du på migrationsrätten?