fbpx
 

Köprätt

Välkommen till Allt om Juridiks quiz om köprätt! Alla människor berörs av köprätt. Köprätten blir oftast aktuell när ett köp inte blir som parterna har avsett. Det kan röra sig om alltifrån att en köpt vara inte levereras i tid till att en fastighet har skador som köparen inte hade räknat med. Hur bra koll har du på köprätten? Testa dig själv med vår quiz!

Roland äger en finmekanisk verkstad. För några månader sedan ingick han avtal med ett företag, Cylinderspecialisten AB, om köp av cylindrar. När Roland fick cylindrarna insåg han direkt att något var fel – det var i helt fel mått och innehöll alldeles för lite titan. Roland, som hade en stor leverans till ett amerikanskt företag om fyra dagar där cylindrarna skulle ingå, var tvungen att fatta ett snabbt beslut. Han ringer sin tidigare cylinderleverantör, Bosses Cylindrar, som lyckas göra klart cylindrarna på tre dagar. Rolands leverans med cylindrarna skippas iväg till USA i tid och han andas ut.

En månad senare får Roland en faktura på 300 000 kronor från Cylinderspecialisten. Han ringer upp försäljningschefen på Cylinderspecialisten och säger att ”det är befängt att jag ska betala för cylindrar som är helt värdelösa”.

Måste Roland betala fakturan?

 
Nej, felet var av väsentlig olägenhet för Roland eftersom han var tvungen att hinna med leveransen till den amerikanska kunden. Därför hade han rätt att köpa cylindrar från en annan leverantör (så kallat täckningsköp) och få eventuell merkostnad ersatt av leverantören av de felaktiga cylindrarna.
Nej, risken för en felaktig produkt ligger alltid på leverantören. Så länge Roland inte medger Cylinderspecialistens krav på betalning kan företaget inte göra sitt anspråk på betalning gällande.
Ja, eftersom Roland inte reklamerade cylindrarna när han upptäckte att de var fel får han inte häva köpet.
Ja, risken för en felaktig produkt ligger på köparen, såvida det inte är en konsumentsituation.

Rätt!

Fel!

Norrlänningen Julius har precis sålt en kull vädurskaniner till Karin, som är bosatt i Lund. Allt är påskrivet och klart och kaninerna har påbörjat sin transport till sydligare breddgrader.

Ungefär ett dygn efter att kaninerna har skeppats får Julius ett samtal av Roland som säger att ”de där kaninerna kommer du aldrig få betalt för, vet du inte att Karin är helt luspank efter skilsmässan?”. Julius får panik, det skulle innebära en stor ekonomisk förlust för honom. Men kaninerna är ju redan på väg, vad kan han göra?

 
De har redan skrivit på ett köpavtal som är bindande och han kan därför inte göra något förrän han fullgjort sin del av avtalet, dvs. levererat kaninerna. Först då kan han kräva Karin på betalning.
Han kan inte göra något alls eftersom kaninerna är överlämnade till transportören och Karin har meddelats om att kaninerna är på väg. Eftersom det är ett distansköp anses varan ha övergått till köparen och han kan därför bara vänta och hoppas att Karin kan betala. I värsta fall får han dra henne inför domstol.
Han måste ringa transportören och stoppa transporten direkt, därefter måste han också meddela Karin om att han gjort det. Eftersom det är troligt att Karin inte kommer betala har han rätt att stoppa transporten av kaninerna.

Rätt!

Fel!

Karin, som precis varit med om en väldigt kostsam skilsmässa, har bestämt sig för att sälja några av sina finare akvariefiskar, diskusfiskarna. Hennes vän Roland bestämmer sig för att köpa dem av henne. Karin blir jätteglad och säger att det går bra, men att hon vill ha betalt direkt. Roland swishar på en gång och säger att han ska komma och hämta dem samma eftermiddag.

Till sitt stora förtret måste Roland åka iväg på jobb och har därför inte tid att hämta fiskarna. Detta glömmer han i all hast att berätta för Karin. När han dyker upp hemma hos Karin tre dagar efter avtalad tid möts han av ett mycket dystert besked. Diskusfiskarna har dött. Karin, som trodde att Roland skulle hämta dem omgående, har inte matat fiskarna sedan fiskmaten tog slut, vilket var samma dag som Roland skulle ha hämtat fiskarna. Hon anser att det borde vara hans ansvar nu när han köpt dem.

Vem bär ansvaret för fiskarna?

 
Karin har rätt, fiskarna är Rolands ansvar eftersom fiskarna ägs av honom sedan han betalt för dem. Huvudregeln är alltid, oavsett vara, att ansvaret går över till köparen så fort betalning skett.
Det är Karins ansvar att vårda fiskarna tills Roland kommer och hämtar dem, även om han kommer försent.
Eftersom köpet gäller levande djur och inte lösa saker kan inte köplagen tillämpas. Det finns därför inga lagstadgade ansvarsregler att gå efter utan parterna får ta tvisten till allmän domstol.

Rätt!

Fel!

Julius har länge spanat in en riktigt schyst orange sportcykel i skyltfönstret på en sportbutik som ligger på hans väg hem från jobbet. En dag bestämmer sig Julius för att slå till. Eftersom modellen ska utgå erbjuder butiken Julius att köpa exemplaret i skyltfönstret till 20 % rabatt. ”Vilket kap!” tänker Julius. Butiken lovar dessutom att byta däcken så att cykeln ska bli som ny och säger att han ska komma tillbaka nästkommande vecka för att hämta upp den. Julius betalar för cykeln på en gång.

En vecka senare läser Julius i tidningen att sportbutiken där han köpt sin cykel har gått i konkurs. Julius blir genast orolig. Han får efter mycket om och men tag i den konkursförvaltare som har hand om konkursen. Förvaltaren förklarar att Julius inte längre har rätt att hämta ut någon cykel eftersom det inte går att se exakt vilken orange cykel som han har köpt. Har Julius rätt att få sin cykel?

 
Nej, eftersom Julius aldrig har hämtat ut cykeln och det inte går att urskilja exakt vilken cykel som är Julius har han inte rätt att få ut cykeln
Ja, eftersom Julius är konsument har han alltid rätt att hämta ut det han har köpt så länge han kan uppvisa ett giltigt kvitto.
Denna situation regleras inte i lag utan måste lösas i Allmänna reklamationsnämnden.

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Var det svårt? Ge oss chansen att kontakta dig och berätta mer om oss och våra juridiska tjänster!

Köprätt

Du fick %%score%% av %%total%% möjliga!

%%description%%

%%description%%

Loading...

Quiz i köprätt – alla människor berörs av köprätt. Testa dina kunskaper!