fbpx
 

Köprätt II

Välkommen till Allt om Juridiks quiz i köprätt! När har man som köpare rätt att häva ett köp? Måste man som säljare upplysa om eventuella fel som finns på det man säljer? Detta är några av frågorna som behandlas i denna quiz. Testa dig själv!

Axel och Tobias har länge varit handelspartners. Axel driver en fiskeriverksamhet och brukar åka längs västkusten i sin båt och hoppas på att få upp några laxar eller mörtar. Tobias har en butik i Feskekôrka där han säljer fisk. Axel och Tobias har sedan länge bestämt att Tobias betalar för hela fångsten, som Axel väger direkt när han fiskat upp den.

Nu har Tobias läst en regel i köplagen som säger att risken för varan övergår på köparen först när varorna avlämnats. Han tänker att det borde innebära att han inte behöver betala för de fiskar som är dåliga vid leveransen, utan att Axel helt enkelt får stå för den kostnaden. När han nämner detta invänder Axel att de alltid har gjort på samma sätt, och att Tobias inte kan komma och ändra sig nu. Vad gäller?
Axel har rätt, de har gjort på samma sätt så länge att de kan har ett gällande avtal om att Tobias betalar för all fisk som tas upp.
Tobias har rätt, köplagens regler gäller om det inte finns något uttryckligt avtal.

Rätt!

Fel!

Dragan är en flitig besökare på köp och sälj-sajten Blocket. Han är också ett stort fan av tv-serien Vänner och har en osedvanlig tur en torsdag i juni då han hittar en dvd-box med alla säsonger av Vänner på Blocket. I annonsen står att boxen säljs ”i befintligt skick”. Dragan slår till direkt och ringer säljaren Monica. Nästa dag hämtar Dragan boxen och betalar samtidigt överenskommet pris på 300 kronor. När han kommer hem upptäcker han dock att flera av dvd-skivorna är så repade att det inte går att titta på dem. Han känner sig besviken och vill häva köpet. Monica säger att hon är ledsen, men att hon skrev i annonsen att de såldes i befintligt skick. Dessutom har hon ingen dvd-spelare själv så hon kunde ju inte kontrollera om skivorna gick att spela. Kan Dragan häva köpet?
Ja, eftersom skivorna är helt värdelösa för honom får han häva köpet.
Nej, skivorna såldes i befintligt skick och Dragan tog en medveten risk när han köpte dem.

Rätt!

Fel!

Dragan surfar vidare på Blocket i jakt efter nya fynd. Han har hittat en annons där en säljare vill göra sig av med en cykel till det facila priset av 150 kronor. Han hör av sig till säljaren Margarete och de bestämmer att han ska swisha pengarna till henne och komma och hämta cykeln några dagar senare. När Dragan kommer hem till Margarete blir han förvånad. I annonsen hade Margarete använt en bild från internet på en vit cykel, men den som Margarete säljer är i själva verket ljusblå. Dragan säger att han har blivit lurad och att han vill ha tillbaka sina pengar, men Margarete svarar irriterat att de pengarna kan Dragan leta på månen efter. Kan Dragan häva köpet?
Nej, det är visserligen en avvikelse från det Margarete sagt i annonsen, men det saknar betydelse.
Ja, avtalet gällde en vit cykel, och inte en ljusblå. Dragan behöver inte betala förrän Margarete kan ge honom en vit cykel.

Rätt!

Fel!

Sigrid har en del saker som varit hennes avlidne makes, och som hon skulle vilja sälja. Hon har en bekant, Lina, som intresserar sig för Sigrids makes bil. Sigrid vet att bilen har vissa fel och att maken inte körde bilen alls de sista åren. Sigrid är mån om att bli av med bilen, så hon säger ingenting om felen på bilen, men sänker priset rejält för att blidka sitt samvete. Hon påpekar dock för Lina att hon nog borde ”kolla så att allt står rätt till” med bilen. Några månader efter köpet ringer Lina. Bilen är trasig och felet kostar 12 000 kronor att laga. Lina har använt bilen väldigt sparsamt och tror därför att felet fanns redan vid köpet. Man kunde se felet om man bara lyfte på motorhuven, och det borde ju Lina gjort, tänker Sigrid. Kan Lina ändå reklamera felet?
Nej. Felet kunde enkelt iakttas och en köpare har en undersökningsplikt att se till att varan är i bra skick. Nu får Lina skylla sig själv.
Ja. Även om Lina hade kunnat upptäcka felet vid en enkel undersökning av bilen får hon häva köpet eftersom Sigrid inte sagt något.

Rätt!

Fel!

Fina Fönster AB har beställt en stor leverans av glasrutor från leverantören Riktiga Rutor AB som ska fraktas med båt längs Långälven. Leveransen beräknas ta ett dygn med båt. Det har varit en lång, kall vinter, och efter några timmars resa ringer Kapten Konrad till sin arbetsgivare Riktiga Rutor och säger att älven har frusit. Han kommer inte kunna fortsätta längs älven utan tar in på ett vandrarhem i närheten, eftersom det har blivit kväll. Dagen efter hör Riktiga Rutor av sig till Fina Fönster och meddelar vad som hänt, och säger att de vill häva köpet. Det kommer att bli för dyrt att ha Konrad på stand-by längs älven tills isen smälter, menar företaget. Filip på Fina Fönster kollar på sin termometer och säger att isen nog är borta dagen därpå. Så dyrt är det ju inte att ha en person på vandrarhem i två dagar, muttrar han. Har Riktiga Rutor rätt att häva köpet?
Nej, eftersom det förmodligen inte krävs så stora uppoffringar för att leveransen ska kunna fullgöras.
Ja, eftersom företaget har hamnat i dröjsmål med leveransen på grund av en omständighet som de inte kunnat råda över och har rätt att undvika onödiga kostnader.

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Var det svårt? Ge oss chansen att kontakta dig och berätta mer om oss och våra juridiska tjänster!

Köprätt II

Du fick %%score%% av %%total%% möjliga!

%%description%%

%%description%%

Loading...

Quiz i köprätt II – alla människor berörs av köprätt. Testa dina kunskaper i vår andra quiz om köprätt!