fbpx
 

IT

Välkommen till Allt om Juridiks quiz i IT-rätt! I det moderna samhället har IT-rätt blivit ett allt mer centralt och viktigt rättsområde. De IT-rättsliga frågeställningarna som kan uppstå på en arbetsplats är många och inte sällan komplicerade. Får arbetsgivare till exempel övervaka sina anställda och läsa deras mejl? Hur bra koll har du själv? Testa dig nedan!

Kalle, en anställd säljare på ditt företag IT-Solutions, har just slutat. När ska du som arbetsgivare ta bort hans e-postkonto?
Inom en ”rimlig tid”, i normala fall inom en månad efter att den anställde slutat.
Samma dag som Kalle slutar.
Det är upp till dig som arbetsgivare att bestämma.

Rätt!

Fel!

Knappt har Kalle slutat innan nästa problem dyker upp för företaget. Du misstänker nämligen att den säljare som du har anställt för att ersätta Kalle har något fuffens för sig. Får du som arbetsgivare gå igenom säljarens privata mejl som han har skickat från sitt e-postkonto på jobbet?
Ja, datorutrustningen tillhör företaget och arbetsgivaren har därför rätt att undersöka allt som finns tillgängligt på den.
Nej det är förbjudet enligt personuppgiftslagen, PUL.
Ja, om du har en allvarlig misstanke om att Kalle sysslar med illojalt eller brottsligt beteende eller att han använder IT-utrustningen i strid med företagets regler.

Rätt!

Fel!

Efter allt strul vill du nu börja kontrollera dina anställda mer noggrant. Du bestämmer dig därför för att genomföra kontroller av de anställdas användning av företagets IT-utrustning. Får du som arbetsgivare göra detta utan att informera dina anställda?
Ja.
Nej.

Rätt!

Fel!

Under hösten upptäcker du att det har försvunnit varor från ditt lager. Resolut sätter du upp övervakningskameror på hela företaget inklusive i kontorslokalerna. Några av de anställda protesterar och säger att det krävs tillstånd för att sätta upp kamerorna. Har de rätt?
Ja, det krävs tillstånd för kameraövervakning från Länsstyrelsen
Nej, det behövs inte tillstånd för att övervaka platser dit allmänheten inte har tillträde

Rätt!

Fel!

Problemen är dock inte över för IT-Solutions. Den IT-ansvarige på företaget som har tagit fram datorprogrammet som ni arbetar i meddelar helt plötsligt att han ska sluta och kommer att gå över till en konkurrent. Han påstår också att han har upphovsrätt till det han har skapat och att IT-solutions inte längre får använda sig av dataprogrammet. Har han rätt?
Ja, utgångspunkten är att det är upphovsmannen som har ensamrätt till källkoden. Eftersom ni inte skrivit något avtal som ger dig som arbetsgivare rätt att överta upphovsrätten så har du ingen rätt att nyttja programmet mer.
Nej, det finns ett särskilt undantag för datorprogram som gör att upphovsrätten automatiskt övergår till arbetsgivaren så länge man inte har avtalat om något annat.
Nej, alla upphovsrätter som produceras i tjänsten övergår alltid till arbetsgivaren.

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Var det svårt? Ge oss chansen att kontakta dig och berätta mer om oss och våra juridiska tjänster!

IT-rätt

Du fick %%score%% av %%total%% möjliga!

%%description%%

%%description%%

Loading...

Quiz om IT – de IT-rättsliga frågeställningarna som kan uppstå på en arbetsplats är många. Testa dina kunskaper i dessa!