fbpx
 

Hyresrätt

Välkommen till Allt om Juridiks quiz i hyresrätt! Oavsett om du är hyresgäst eller hyresvärd gäller det att ha koll på vilka regler som gäller för uthyrning av bostäder. Frågorna som kan uppstå är många. Får din hyresgäst exempelvis tapetsera om utan att fråga om lov? Får din hyresvärd renovera sina fastigheter som han eller hon vill? Detta är bara några av de frågor som du får svar på i veckans quiz.

Studenten Linus har hyrt ut sin bostadsrätt under en termin medan han är på utbyte i Barcelona. När Linus kommer hem till sin lägenhet efter utbytesterminen märker han till sin förskräckelse att hans hyresgäster har tapetserat om. Istället för den ljusgrå tapeten som tidigare prydde rummet sitter nu en ljusgul tapet på väggen. Linus blir upprörd och undrar om hyresgästerna verkligen får göra så.
En hyresgäst har alltid rätt att på egen bekostnad tapetsera om i hyreslägenheten.
En hyresgäst som hyr en privat bostadsrätt har aldrig rätt att tapetsera om i lägenheten.
Eftersom hyreskontraktet bara gäller en begränsad tid om sex månader har hyresgästerna inte rätt att tapetsera om i lägenheten.

Rätt!

Fel!

Cilla hyr en lägenhet i Malmö för 5 000 kronor/månad som hon har bestämt sig för att hyra ut i andra hand. Cilla kommer överens med sin kompis Marcus om att han ska få hyra lägenheten av henne för 7 000 kronor/månad. Ett drygt halvår efter att Marcus har flyttat ut ur lägenheten så kontaktar han Cilla. Han beskyller henne för att ha tagit ut en för hög hyra och kräver att hon ska betala tillbaka flera tusen kronor. Cilla blir irriterad – de hade ju ett avtal. Kan Marcus kräva tillbaka pengar från Cilla?
Nej, ett avtal är ett avtal.
Ja, om hyran inte är marknadsmässig kan Marcus ansöka till Hyresnämnden och kräva att få tillbaka det han har betalat för mycket.
Nej, det har gått över sex månader sedan han flyttade ut och det är därför för sent att kräva tillbaka pengar.

Rätt!

Fel!

Emma hyr en lägenhet i centrala Örebro. En dag meddelar hyresvärden att han tänker rusta upp samtliga lägenheter i fastigheten. Han förklarar att han vill renovera lägenheterna så att de blir lyxiga och planerar därför att sätta in bland annat exklusiva handfat med guldkranar i badrummen. Emma, som inser att detta kommer innebära kraftiga hyreshöjningar, protesterar. Värden påstår dock att det är upp till honom som fastighetsägare att besluta om renoveringar av fastigheten såsom denna. Har han rätt?
Ja.
Nej.

Rätt!

Fel!

Makarna Sara och Niklas har hyrt ett bostadshus utanför Karlskrona i fem år som deras hyresvärd nu bestämt sig för att sälja. Makarna har under åren gjort sig hemmastadda, bland annat har de bytt ut den spisen som fanns i huset och monterat in en lyxig varmluftsugn.

En månad efter att huset sålts och makarna flyttat ut ringer Sara till den nya köparen av huset och meddelar att de kommer förbi för att hämta sin ugn. Köparen blir arg och menar att ugnen ingick i köpet och nu är hans – den stod ju där på visningen. Har makarna rätt att få tillbaka ugnen?
Eftersom en ugn utgör ett s.k. byggnadstillbehör (den är inmonterad och är något som i regel finns i bostadshus) ingår den alltid i köpet om den finns där på visningen. Makarna kan dock få ersättning från sin före detta hyresvärd (säljaren) för skillnaden i värde mellan den gamla spisen och deras varmluftsugn.
Eftersom ugnen sattes dit av en hyresgäst, och inte fastighetsägaren, utgör den inte ett byggnadstillbehör. Makarna har alltså rätt att få tillbaka sin ugn.
Eftersom ugnen är inmonterad kan den inte plockas bort utan väsentlig skada på fastigheten. Det får till följd att makarna varken har rätt att plocka bort ugnen eller få skadestånd från den sin före detta hyresvärd.

Rätt!

Fel!

It-företaget Cookies AB hyr en lokal i centrala Stockholm. Sedan någon månad tillbaka har lokalen invaderats av råttor. Situationen har blivit så ohållbar att de flesta på företaget har valt att jobba hemifrån. Företaget har varit i kontakt med hyresvärden som säger ”att de ska kolla på saken”, men nu har tre veckor gått och företaget har inte hört någonting. Företaget funderar på att hålla inne med hyran för den nästkommande månaden som påtryckningsmedel. Har de rätt att göra det?
Eftersom hyresvärden har en skyldighet att hålla lägenheten i ”avtalat skick” under hyresperioden utgör hyresvärdens underlåtenhet ett avtalsbrott. Hyresgästen har därför ingen skyldighet att fullfölja sin del av avtalet, det vill säga att betala hyran för de månader lägenheten är i bristfälligt skick.
Hyresgästen har rätt att hålla inne med ”skälig nedsättning av hyran” till den delen lägenheten är i bristfälligt skick. Hyresgästen kan även ha rätt att sanera lokalen på hyresvärdens bekostnad och göra avdrag för den kostnaden på hyran.
It-företaget begår avtalsbrott om de håller inne med någon del hyran, vilket kan göra att hyresrätten förverkas.

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Var det svårt? Ge oss chansen att kontakta dig och berätta mer om oss och våra juridiska tjänster!

Hyresrätt

Du fick %%score%% av %%total%% möjliga!

%%description%%

%%description%%

Loading...

Quiz om hyresrätt – vet du vad som gäller för dig som hyresvärd eller hyresgäst inom olika frågor?