fbpx
 

Hyresrätt II

Välkommen till Allt om Juridiks quiz om hyresrätt! Hyresrätten är ett område som de flesta av oss kommer i kontakt med någon gång i livet. Att ha insikt i vad som gäller för dig som hyresvärd eller hyresgäst kan vara oerhört viktigt. Med Allt om Juridiks quiz kan du testa dig själv - hur bra koll har du egentligen?

Bo har hittat sin drömbostad och sitt drömjobb i Miami. Dagen då han ska resa iväg till sina drömmars land ringer dock en hyresvärd som frågar var Bo håller hus. Bo hade nämligen före han fick beskedet om jobbet tackat ja till en hyresrätt i Enköping. Bo trodde inte att han behövde säga någonting till hyresvärden om de ändrade planerna då de inte ens hade skrivit på ett avtal om uthyrningen. Nu menar hyresvärden att Bo ska betala hyra för inte bara en, men tre månader om han väljer att säga upp hyresrätten nu – Bo undrar nu om detta verkligen kan stämma?
Nej, om personen i fråga inte än har flyttat in så gäller ingen uppsägningstid för bostaden.
Ja, hyresavtal har inga krav på att de ska vara skriftliga och om ingenting annat är avtalat så är uppsägningstiden tre månader.
Nej, eftersom de inte har träffat ett skriftligt avtal så behöver Bo inte betala någonting till hyresvärden, i hyresförhållanden är bara skriftliga avtal giltiga.
Nej, Bo behöver bara betala en månadshyra. Har man inte avtalat om något annat så gäller en månads uppsägningstid.

Rätt!

Fel!

Milan flyttade för en tid sedan in i en hyresrätt som hade en befintlig fuktskada i badrummet. Milan har vid upprepade tillfällen försökt kontakta hyresvärden för att få fuktskadan åtgärdad, men hyresvärden har mest mumlat avfärdande och sagt att det ”ska ses över snart”. Milan fick efter en tid åtgärda fuktskadan själv och hyresvärden menar nu att han inte kan få någon ersättning för utgifterna för att han valt att lösa problemet själv – stämmer det?
Nej, en fuktskada som inte Milan har orsakat innebär att lägenheten inte är i brukbart skick och om inte hyresvärden åtgärdar detta kan Milan kräva ersättning för det han lagt ut för att åtgärda felet.
Nej, en fuktskada som inte Milan har orsakat innebär att lägenheten inte är i brukbart skick och om inte hyresvärden åtgärdar detta kan Milan kräva ersättning för det han lagt ut för att åtgärda felet.
Ja, en hyresvärd har visserligen en skyldighet att åtgärda fel i bostaden men väljer hyresgästen att fixa felet själv får hen också betala för det.

Rätt!

Fel!

Tobias har bott i en hyresrätt en längre tid och har aldrig haft några anmärkningar från sin hyresvärd. Senaste året har dock hyresvärden blivit väldigt ilsken av sig och har börjat anmärka på att Tobias ibland parkerar sin bil utanför lägenheten kortare perioder för att inte behöva gå så långt när han har storhandlat. Hyresvärden säger att det kan finnas skäl för att säga upp Tobias hyreskontrakt på grund av dessa olovliga parkeringar. Kan hyresvärden vräka Tobias?
Nej, hyresvärden har ingenting att göra med var Tobias väljer att ställa bilen, detta är ett ärende för parkeringsvakter!
Förmodligen inte. Uppsägning ses som en sista utväg, om problemet inte kan lösas på annat sätt.
Ja, om hyresvärden flera gånger har sagt åt Tobias att han inte får stå där så kan Tobias bli vräkt.

Rätt!

Fel!

Fiona har nyligen flyttat in i en hyresrätt i norra Sverige som helt saknar fungerande element. Hon bor på en väldigt kall ort där temperaturen kan gå ner till -30 grader på vintern och det kan därför bli väldigt kyligt i lägenheten. Fiona vill att hyresvärden fixar värmen då det inte kan anses att lägenheten är i ett fullt brukbart skick, inte ska hon väl behöva ha vinterkläder inomhus i sitt eget hem! Hyresvärden som tycker att dagens ungdomar är veklingar menar att det inte finns någon skyldighet för honom att skapa ”ett tropiskt paradis” för Fiona, hon får faktiskt ta på sig lite mer kläder om temperaturen inte passar. Vem har egentligen rätt?
Fiona, en lägenhet utan värme på en väldigt kall ort innebär mest troligt att lägenheten inte är i fullt brukbart skick.
Hyresvärden, att hålla lägenheten varm kan inte vara ett krav för att den ska anses vara fullt brukbar.

Rätt!

Fel!

Lina bor i en studentkorridor där hyresrättsföreningen genomför en omfattande stamrenovering. Detta innebär att Lina utsätts för störande ljud dagtid och att hon ibland inte har tillgång till rinnande vatten. Hyresrättsföreningen har försökt kompensera detta med att erbjuda lokaler där hyresgästerna kan vistas på dagarna och även installerat tillfälliga duschar och toaletter på innergården men vägrar att sätta ned hyran. Lina tycker inte åtgärderna räcker utan undrar om hon har rätt till nedsättning av sin hyra, är detta möjligt?
Nej, stamrenoveringar har hyresvärden rätt att utföra och behöver därför aldrig ersätta en hyresgäst för olägenheter som uppstår i samband med detta.
Troligtvis inte. Stamrenoveringar faller ofta in under det som kallas ”sedvanliga reparationer” och även om huvudregeln är att hyresgästen har rätt till ersättning så avtalas detta i praktiken ofta bort.
Ja, en hyresgäst har alltid rätt till nedsättning av hyran vid en stamrenovering.

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Var det svårt? Ge oss chansen att kontakta dig och berätta mer om oss och våra juridiska tjänster!

Hyresrätt II

Du fick %%score%% av %%total%% möjliga!

%%description%%

%%description%%

Loading...

Quiz om hyresrätt – vet du vad som gäller för dig som hyresvärd eller hyresgäst inom olika frågor? Testa dina kunskaper i vår andra quiz om hyresrätt!