fbpx
 

Förvaltningsrätt

Välkommen till Allt om Juridiks quiz i förvaltningsrätt! Förvaltningsrätten är det rättsområde som handlar om myndigheters skötsel och förvaltning och deras handläggning av mål och ärenden mellan myndigheter och enskilda medborgare. Viktiga lagar i Sverige är förvaltningslagen och förvaltningsprocesslagen. Vad kan du om förvaltningsrätt

Tina har bestämt sig för att hon vill ta taxilegitimation så att hon kan jobba extra med att köra taxi på kvällar och helger. Hon skickar in en ansökan till myndigheten som arbetar med taxilegitimationer och väntar med spänning på besked. Tiden går utan att Tina får några svar och hon bestämmer sig efter några veckor för att ringa myndigheten för att höra vad som pågår. Handläggaren som Tina får prata med säger att han tyvärr inte kan lämna ut information i ärendet då det omfattas av sekretess. Tina tycker det här låter konstigt, kan det verkligen vara så?
Ja, myndigheter väljer själva vad som omfattas av sekretess.
Nej, ärenden som rör en själv har man rätt att få ta del av.
Nej, det finns ingen sekretess på myndigheter.

Rätt!

Fel!

Tina får efter många om och men ut information gällande hennes ansökan. Till sin förskräckelse ser hon att det är hennes före detta svägerska, Karin, som handlägger ärendet på myndigheten. Karin och Tina har en mycket infekterad relation och Tina misstänker att Karin kommer att göra allt i sin makt för att Tina inte ska kunna få någon legitimation. Får Karin som före detta släkting handlägga ärendet?
Ja, som före detta svägerska kan man anses vara "närstående" och därmed föreligger släktskapsjäv. Att Karin är en före detta svägerska spelar ingen roll.
Nej, hade Karin fortfarande varit hennes släkting hade hon inte fått handlägga ärendet. Man anses aldrig som "närstående" som före detta svägerska.
Nej, så länge myndigheter är sakliga och opartiska får vem som helst handlägga.

Rätt!

Fel!

Birger har varit med om en olycka och behöver därför nu personlig assistans. Han klarar inte av att utföra de mest basala vardagsbestyren på egen hand om förväntar sig att han kommer beviljas dygnet runt-assistans. När beslutet från den handläggande myndigheten kommer blir han chockad, han blir bara beviljad sex timmar assistans om dagen. På brevet står det att beslutet inte kan överklagas, Birger känner sig knäckt. Finns det någonting han kan göra?
Ja, enligt lag ska Birger få överklaga till allmän förvaltningsdomstol.
Ja, Birger kan anlita en jurist och stämma myndigheten.
Nej, besluten prövas en gång per år så Birger får vänta tills nästa prövningstillfälle.
Nej, vissa myndighetsbeslut är inte överklagbara - detta är ett av dem.

Rätt!

Fel!

Freya har just kommit till Sverige och är nu i regelbunden kontakt med den myndighet som ska avgöra huruvida hon får stanna eller inte. Efter ett viktigt möte med myndigheten känner Freya sig väldigt ledsen, det fanns nämligen ingen på plats som kunde översätta åt henne. Efter bara några veckor i Sverige behärskar hon inte språket och om myndigheten hade berättat för henne att hon behövt skaffa tolk hade hon såklart gjort det. Freya är nu rädd att det här kommer påverka utgången i uppehållsfrågan. Måste myndigheter ordna med tolk för enskilda?
Nej, det är myndigheten i hemlandet som ska bistå med tolk.
Nej, det är enskildas egna ansvar att se till att de har tolk.
Ja, myndigheter ska bistå med tolk för den enskilde.

Rätt!

Fel!

John är utbildad lärare som under en tid har gått arbetslös. Han sökte nyligen jobb på en skola i kommunen där han bor och hoppas nu att det här ska innebära slutet på hans arbetslösa tillvaro. När beskedet kommer att skolan gått vidare med andra kandidater blir John upprörd. Han ringer upp skolan och skäller ut receptionisten. Han vill ha en skriftlig motivering till varför inte han fick jobbet och det ska han ha omgående! Receptionisten vet inte riktigt vad han ska säga till den ursinnige John – kan det vara så att han har rätt till en motivering?
Nej, myndigheten är inte skyldig att motivera beslutet.
Ja, alla myndighetsbeslut som rör enskilda ska motiveras skriftligt.

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Var det svårt? Ge oss chansen att kontakta dig och berätta mer om oss och våra juridiska tjänster!

Förvaltningsrätt

Du fick %%score%% av %%total%% möjliga!

%%description%%

%%description%%

Loading...

Quiz i förvaltningsrätt – viktiga lagar i Sverige är förvaltningslagen och förvaltningsprocesslagen. Har du koll på förvaltningsrätt?