fbpx
 

Fastighetsrätt

Välkommen till Allt om Juridiks quiz om fastighetsrätt! Fastighetsrätten tillhör en del av civilrätt, och rör köp, ägande samt nyttjande av fast egendom. Fastighetsrätt är en viktig kunskap att ha för både företagare som privatperson då det involverar alla som ska köpa, äga och sälja bostad. Hur väl kan du fastighetsrätt?

Du ska köpa en villa av paret Granlund. I maj undersöker du fastigheten och då verkar allt se bra ut. Fru Granlund säger dessutom: ”Huset renoverades för några år sedan och är i god ordning!”. Du genomför köpet och skriver kontrakt.
När du har bott i huset i en månad upptäcker du en fuktskada i källaren. När du kryper in i kryputrymmet under altanen upptäcker du att ett rör med sjövatten in till huset är helt trasigt och att läckan har gjort att fukt trängt in i källaren.

När du ringer paret Granlund säger de att vattnet fungerade utmärkt förra sommaren och att det måste ha blivit frostsprängning under vintern.

Lär du kunna kräva något av säljarna? I så fall vad?
Häva husköpet
Få ersättning för reparationerna som krävs
Troligen ingenting

Rätt!

Fel!

Du har köpt en fastighet av Ninni Johansson. Ni kommer överens om tillträdesdag den 1 april. I slutet av mars får du ett brådskande ärende på jobbet och måste resa till England för att reda ut konflikten med cheferna där. Du ringer Ninni och frågar om du kan komma och hämta nycklarna den 5 april istället, när du är hemma igen. Ninni svarar att det är okej.

Den 3 april slår blixten ner och huset brinner ner.
Vem ska betala?
Ninni Johansson
Du
Staten står kostnaden genom den Allmänna bostadsförsäkringsfonden

Rätt!

Fel!

Anna äger 100 ha skog. Hon låter sin bror Hans bygga en jaktstuga på sin mark som han får lov att nyttja. Anna skriver kontrakt och säljer sedan skogen till Fredrik, en inbiten jägare. När Fredrik efter köpet kommer för att inreda sin jaktstuga visar det sig att Hans fortfarande använder den. Fredrik blir arg och ringer Anna.
”Jag har ju rätt till stugan, vad är det här? Jag har ju köpt fastigheten!”

Vad gäller?
Hans har rätt till själva stugan, men Fredrik kan tvinga Hans att riva stugan och flytta den
Hans har rätt till stugan och har rätt att ha den kvar på fastigheten
Fredrik har rätt till stugan
Anna har rätt till stugan eftersom det var på hennes uppdrag den byggdes

Rätt!

Fel!

Du köper en sommarstuga av din goda vän Maria. Ni skriver kontrakt, du betalar och ansöker om lagfart. Några dagar senare ser du en okänd bil utanför sommarstugan. Den visar sig tillhöra ett norskt par – som hävdar att de har köpt sommarstugan av Maria. De visar upp ett påskrivet köpekontrakt med Maria, daterat en vecka före du skrev ditt köpekontrakt. Paret har dock ännu inte ansökt om lagfart, som du har gjort.

Vem har rätt till fastigheten?
Du
Det norska paret
Båda köpen blir ogiltiga - fastigheten ägs därför av Maria fortfarande

Rätt!

Fel!

Du och din syster äger gemensamt ett mindre gods som din syster bor på. Din syster har en god vän som bor i en sommarstuga i ena kanten av er fastighet. Du är lite skeptisk till detta, men eftersom det är din systers vän går du med på att låta henne få ett bostadsarrende. Vännen är också jaktarrendator på godset.

Efter ett familjebråk vill du och din syster inte längre äga godset tillsammans, utan ni bestämmer er för att dela fastigheten. Ni kommer överens om hur delningen ska göras. Du får delen av fastigheten med all skog, medan din syster får delen med alla husen.

Vad händer med vännens arrenden efter delningen avseende din del?
Vännen har fortsatt bostads- och jaktarrende på din mark
Vännen har bara jaktarrende på din mark
Vännen har inga arrenden alls, utan måste omförhandla arrendefrågan med dig och din syster

Rätt!

Fel!

Du säljer din villa till familjen Franzén. De besiktar huset och verkar nöjda. Ni skriver kontrakt. Efter några månader får du en stämningsansökan i brevlådan. Det har nämligen läckt in vatten på vinden efter ett häftigt skyfall, eftersom några av takpannorna varit alldeles utslitna och glipande. Du visste självklart om att taket behövde läggas om, men sa ingenting om det eftersom du inte ville riskera att inte få huset sålt. I stämningsansökan framgår att Franzéns vill ha ersättning för att lägga om hela taket. Grunden är att du har brustit i din upplysningsplikt.

Måste du betala takomläggningen?
Ja
Nej

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Var det svårt? Ge oss chansen att kontakta dig och berätta mer om oss och våra juridiska tjänster!

Fastighetsrätt

Du fick %%score%% av %%total%% möjliga!

%%description%%

%%description%%

Loading...

Quiz i fastighetsrätt – ett område som är viktigt att ha koll på både som företagare och privatperson då det involverar alla som ska köpa, äga och sälja bostad.