fbpx
 

Familjerätt

Välkommen till Allt om Juridiks quiz om familjerätt!
Familjerätt är en typ av juridik som alla kommer i kontakt med någon gång i livet. Giftermål, skilsmässor och dödsfall är typsituationen då familjerätten blir aktuell. I den här quizen kan du testa dina kunskaper om barnjuridik, äktenskapsfrågor, bodelningar, arv och annat inom familjerätt.

Karin och Benjamin gifter sig. Benjamin äger sedan före äktenskapet en Mercedes värderad till cirka 600 000 kronor. Blir Karin 50 procent ägare av bilen i och med äktenskapet?
Ja, förutsatt att det inte skrivits eller skrivs ett äktenskapsförord som anger annat.
Nej.

Rätt!

Fel!

Olga och Frans är lyckliga sambor och Olga väntar parets första barn. Efter ett stormigt gräl en oktoberdag flyttar dock Olga ut. Paret hörs inte på ett antal veckor. En kort tid senare låter Olga meddela att förhållandet är slut och att hon nyligen gift sig med Frans kusin Thomas. När barnet föds registreras Thomas som barnets far och välkomnar faderskapet med öppna armar. Frans tycker detta är befängt, eftersom han vet att Thomas är steril!

Hur kan Frans göra för att bli rättslig pappa till sitt biologiska barn?
Själv väcka talan i tingsrätten.
Vända sig till socialnämnden, som kan väcka talan i tingsrätten å Frans vägnar.
Bara hoppas att Thomas eller barnet väcker talan i tingsrätten.

Rätt!

Fel!

Vilket av följande påståenden är inte sant om testamenten?
Ett testamente ska - för att vara giltigt - ha två vittnen.
Den som skriver testamentet måste vara över 16 år.
Ett testamente som gör skillnad mellan olika bröstarvingar (barn), exempelvis genom att ge mer till döttrar än söner, är ogiltigt i den delen.
Om en person har testamenterat till sin make, men äktenskapet har upplösts innan personen avlider så har inte den före detta maken rätt till något arv.

Rätt!

Fel!

Steffo och Anja ska flytta ihop och bli sambor eftersom det är praktiskt. De var tidigare ett par, men är nu bara goda vänner och ser inga problem med att flytta ihop. Anja köper en lägenhet som de båda ska bo i. Steffo och Anja blir med tiden ovänner och bestämmer sig för att flytta isär. Steffo har en kompis som är jurist och som upplyst honom om att man kan begära en bodelning enligt sambolagen när man flyttar isär. Han kanske kan ha rätt till halva värdet av bostadsrätten, tänker Steffo.

Har Steffo rätt till halva värdet av bostadsrätten?
Ja.
Nej, sambolagen gäller inte i detta fall.
Nej, sambor behöver inte dela bostadens värde mellan sig. Det gäller bara vid äktenskap.

Rätt!

Fel!

Karl-Åke och Vivan har tillsammans ett barn, Tommy. Karl-Åke har också sedan ett tidigare äktenskap dottern Eva. När Karl-Åke avlider görs en bouppteckning. Karl-Åkes och Vivans samlade tillgångar värderas till 2,4 miljoner kronor. Det finns inget testamente eller äktenskapsförord. Både Tommy och Eva vill ha ut sina arv och även Vivan vill ha ”sin del av arvet”. Eva hävdar dock att makar inte ärver varandra och att hon har rätt till sitt arv direkt.

Kan Tommy och Eva kräva ut sina arv direkt?
Ja, både Eva och Tommy kan kräva ut sina arv eftersom makar inte ärver varandra.
Eva kan kräva ut sitt arv, men Tommy måste vänta tills Vivan har avlidit för att få sin del.
Om den som avlidit är gift ärver maken tillgångarna före den avlidnes bröstarvingar. Varken Tommy eller Eva har därför rätt till något arv.
Om den som avlidit är gift ärver den efterlevande maken tillgångarna före de gemensamma barnen. Tommy får därför inget arv efter sin far, medan Eva har ett arv att kräva ut, eftersom hon inte är ett gemensamt barn till Karl-Åke och Vivan.

Rätt!

Fel!

Miriam skriver över sin sommarstuga på sin son Mårten. I överlåtelsebrevet skriver Miriam att sommarstugan ska vara Mårtens enskilda egendom, eftersom hon vill att sommarstugan ska stanna i släkten. En tid senare gifter sig Mårten med Kajsa. När de gifter sig skriver de inget äktenskapsförord.

Kommer sommarstugan fortsatt vara enskild egendom vid en skilsmässa?
Ja, villkoret i gåvobrevet gäller fortsatt.
Nej, gåvor kan inte villkoras.
Nej, villkoret gäller bara mot Mårten, inte mot Kajsa. De hade därför behövt skriva att sommarstugan ska vara enskild egendom i äktenskapsförordet.

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Var det svårt? Ge oss chansen att kontakta dig och berätta mer om oss och våra juridiska tjänster!

Familjerätt

Du fick %%score%% av %%total%% möjliga!

%%description%%

%%description%%

Loading...

Quiz i familjerätt – juridik som alla kommer i kontakt med någon gång i livet. Testa dina kunskaper!