fbpx
 

Diskriminering

Välkommen till Allt om Juridiks quiz om diskriminering! Begreppet diskriminering kan i bred bemärkelse omfatta händelser eller kedjor av händelser som någon upplevt som kränkande, missgynnande, rasistiska, orättvisa, ojämlika eller liknande. Det finns dock ofta skillnader mellan de juridiska definitionerna av diskriminering och vad personer kan uppleva som diskriminerande. Testa din kunskap om olaga diskriminering här!

Thomas äger ett mindre städföretag och ska nu utöka personalstyrkan genom att nyanställa. Tillsammans med medarbetaren Åsa intervjuar han flera sökande. Thomas har under åren haft problem med ersätta anställda som har varit föräldralediga och vill därför till varje pris undvika att hamna i en sådan situation igen. Under den första intervjun frågar Thomas den arbetssökande om hon planerar att skaffa fler barn och vara föräldraledig. Efter intervjun säger Åsa förskräckt till Thomas att man inte får fråga sådana frågor – det strider ju mot diskrimineringslagen! Har Åsa rätt?
Ja, det är förbjudet att ställa sådana frågor.
Nej, man får fråga vad man vill under en arbetsintervju.

Rätt!

Fel!

Under intervjuerna berättar en av de sökande att hon lider av en allvarlig form av reumatism som gör att hon inte kan utföra vissa uppgifter som ingår i tjänsten. Thomas inser direkt att detta kan bli ett problem, men undrar om han skulle kunna bli anklagad för diskriminering om han inte anställer kvinnan.

Finns det några tillfällen då det kan vara tillåtet att välja bort en sökande på grund av sjukdom, graviditet eller föräldraledighet?
Ja.
Nej.

Rätt!

Fel!

Thomas har, trots att han skrivit att åldersgränsen för tjänsten är 65 år, fått in flera ansökningar från personer över 65 år. Thomas har nekat alla de ansökningarna med hänvisning till att de helt enkelt är för gamla. Nu blir han uppringd av Gunnar som är riktigt upprörd, han är minsann inte redo att pensionera sig och borde ha samma rätt till tjänsten som vilken annan person som helst. Det måste vara olaga diskriminering att neka honom anställningen. Thomas tycker detta är befängt, för honom passar absolut inte en 65-åring in på städföretaget. Har Thomas gjort fel?
Ja, det är åldersdiskriminering.
Nej, eftersom Gunnar uppnått pensionsåldern har Thomas rätt att neka honom anställning.
Nej, som arbetsgivare har du rätt att bestämma en anställnings åldersgräns.

Rätt!

Fel!

Ellen letar en inneboende till sin lägenhet. Det är många som är intresserade men hon väljer ut två personer som får komma och kolla på lägenheten, Emelie och Lukas. Det visar sig att båda två efter att ha sett lägenheten jättegärna vill flytta in. Ellen bestämmer då att Emelie ska få bo hos henne, då hon tycker det skulle vara skönare att bo med en tjej. När hon ringer Lukas och berättar detta blir han vansinnig och hotar med att stämma henne för diskriminering. ”Det är olagligt att diskriminera såhär på grund av kön!”. Ellen blir orolig, vad gäller?
Det är förbjudet för den som tillhandahåller någon typ av bostad att könsdiskriminera.
Situationen omfattas inte av lagen.

Rätt!

Fel!

Olivia har precis börjat på ett nytt jobb när hennes chef Tora kallar in henne på ett möte. Tora säger nu att det är OK att Olivia hittills har burit sin slöja men att de typiskt sett inte tillåter att deras arbetstagare bär slöja. Hon säger också att det står i deras ordningsregler att det är förbjudet att just bära slöja, varför hon måste säga upp Olivia för det fall att hon fortsätter bära den. Olivia blir förvånad, det finns flera på arbetsplatsen som bär kors och andra synliga religiösa symboler. Olivia går därifrån och ställer sig frågan om inte detta är olaga diskriminering på något sätt.
Ja, det innebär diskriminering på grund av religion.
Nej, det är av säkerhetsskäl lagligt att förbjuda slöjor på arbetsplatsen.

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Var det svårt? Ge oss chansen att kontakta dig och berätta mer om oss och våra juridiska tjänster!

Diskriminering

Du fick %%score%% av %%total%% möjliga!

%%description%%

%%description%%

Loading...

Quiz om diskriminering – något som upplevs som kränkande, missgynnande, rasistiskt, orättvist, ojämlikt eller liknande. Testa dina kunskaper om olaga diskriminering!