fbpx
 

Avtalsrätt

Välkommen till Allt om Juridiks quiz om avtalsrätt! Avtalsrätt är ett område som många negligerar då de flesta är ju överens när avtalet skrivs under. Man tänker helt enkelt inte på eventuella framtida problem. Så frågan är; hur bra är du på avtalsrätt?

Anders och Beata träffas på en konferens och inser att deras företag borde handla med varandra. Beata erbjuder sig att sälja 100 slipmaskiner till Anders företag för 100 000 kronor. Anders tycker det låter som en bra idé och säger ja. De kommer överens om att höras veckan efter. Veckan efter har Anders upptäckt att en annan leverantör har ett bättre pris och köper slipmaskinerna av denne istället.

Kan Beata kräva att Anders ska fullfölja avtalet?
Nej, muntliga köpavtal räknas inte när det är summor under 250 000 kronor.
Nej, för de hade druckit vin och avtal kan inte slutas i berusat tillstånd.
Ja, de har ingått ett avtal.

Rätt!

Fel!

Möbelföretaget AB förhandlar med Skogsbanken om att sälja 25 stycken snurrstolar för 50 000 kronor istället för ordinarie pris som är 100 000 kronor. Man skickar en skriftlig offert med en kostnad på 50 000 kronor och ber Skogsbanken att återkomma inom en vecka. Två veckor senare hör Skogsbanken av sig och tackar ja. Kontorsmöbler AB vill dock inte längre sälja med 50% rabatt.

Är Möbelföretaget AB bundna att sälja med rabatt?
Nej, Skogsbanken har accepterat för sent.
Nej, en offert är inte bindande. Det krävs ett underskrivet avtal.
Ja, har man skickat en offert binds man redan genom offerten.

Rätt!

Fel!

Ditt företag bestämmer sig för att köpa in tre kopiatorer till kontoret. Ni hittar ett företag online som säljer jättebilligt. Ni betalar. Leveranstiden är tre dagar. Två dagar senare läser ni i tidningen att företaget ni beställde från har försatts i konkurs.

Har ni rätt att få ut era kopiatorer?
Ja, ni har betalat och därmed är köpet fullbordat.
Nej, ni får bara en oprioriterad fordran i konkursen.
Nej, men ni har rätt att omgående få tillbaka pengarna ni har betalat in.

Rätt!

Fel!

Din mormor frågar vid en familjemiddag om du vill köpa hennes bil. Du säger ja, ni kommer överens om ett pris på 125 000 kronor och skakar hand. Veckan efter dör din mormor.

Har du rätt till bilen?
Ja, ni har ett muntligt avtal.
Nej, det krävs ett skriftligt avtal vid köp av bil.
Nej, din mormor hade behövt skriva in överlåtelsen i ett testamente.

Rätt!

Fel!

Du äter lunch med din farfar och din pappa. När lunchen är slut och ni ska gå säger din farfar att du ska få hans bostadsrätt på Strandvägen. Du blir glad och ni skakar hand. Veckan efter dör din farfar.

Har du rätt till bostadsrätten?
Ja, ni har ett muntligt avtal.
Nej, att lova att ge bort något är inte bindande.
Nej, man kan inte muntligen ge bort något så dyrt.

Rätt!

Fel!

Du och din partner på företaget diskuterar skatteplanering. Ni kommer fram till att du skulle kunna spara flera hundratusen kronor i skatt om du skrev ett skuldebrev till din kollega. På så vis skulle Skatteverket taxera dig för mindre kapital. Din kollega är helt med på noterna.

Ni skriver skuldebrevet, där ”innehavaren” har en fordran på dig á 400 000 kronor. Ni får dock dåligt samvete och bestämmer er för att faktiskt vara hederliga. Skuldebrevet hamnar i skrivbordslådan och glöms bort.

Ett halvår senare stövlar en okänd kvinna in på kontoret med det där gamla skuldebrevet i handen. Det visar sig att din sekreterare hittat skuldebrevet i din skrivbordslåda, snott med sig det och sålt det för 300 000 kronor till sin bästa vän, som var helt ovetandes om hur sekreteraren fått tag i skuldebrevet. Nu vill vännen ha betalt.

Måste du betala?
Ja
Nej

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Tack för din medverkan! Vill du säkerställa dina anställningsavtal? Skriv in dina kontaktuppgifter så skickar vi en avtalsmall för provanställning, tidsbegränsad anställning eller om tillsvidareanställning - helt kostnadsfritt!

Avtalsrätt

Du fick %%score%% av %%total%% möjliga!

%%description%%

%%description%%

Loading...

Quiz i avtalsrätt – en nödvändighet för beslutsfattare men kommer också till god användning i egenskap som privatperson.