fbpx
 

Avtalsrätt II

Välkommen till Allt om Juridiks andra quiz om avtalsrätt! Att ha koll på avtalsrätten är en nödvändighet som beslutsfattare i ett bolag men kan även ständigt komma till god användning i egenskap som privatperson. Testa dina kunskaper i avtalsrätt nedan.

Daniel har undertecknat ett sekretessavtal i samband med sin nya anställning. Han blir lite förbryllad över att det står ”Detta gäller även efter avslutad anställning.” och undrar nu om man kan skriva så? I så fall gäller ju avtalet för evigt?
Ja. Det finns inget som säger att sekretessavtal måste begränsas i tiden.
Nej. Ett sekretessavtal med så lång bindningstid skulle anses oskäligt av domstol och därmed ogiltigt.
Ja. Vid skrivning av sekretessavtal är det underförstått att sekretessen slutar gälla tre år efter avslutad anställning.

Rätt!

Fel!

Carl-Johan har träffat en supertrevlig mäklare och precis köpt en fastighet på Lidingö. Han har skrivit under och skickat iväg kontraktet för underskrift av säljaren. Ett par dagar senare ångrar han sig dock och ringer upp säljaren direkt, som givetvis redan skrivit under avtalet. ”Jag har avtalet i min hand nu, såhär kan du inte göra!”. Carl-Johan blir obekväm, men han vill verkligen dra sig ur affären, kan han göra det?
Nej, avtalet är bindande så fort båda parter har skrivit under det.
Ja, ett köpeavtal som undertecknas vid två olika tillfällen är enligt praxis från Högsta domstolen först bindande när en utomstående (t.ex. mäklaren) fått avtalet, eller när Carl-Johan fått tillbaka det underskrivet.
Det skriftliga avtalet är inte bindande men om de muntligt har kommit överens är Carl-Johan bunden av köpet.

Rätt!

Fel!

Carolina har ingått ett avtal med Martin om leverans av ett IT-system, men strax efter första leveransen blir de oense om vad som gäller. Carolina påstår att de avtalat om att nästa leverans ska ske inom två veckor, medan Martin hävdar att de avtalat om att den ska ske inom fyra veckor. I det skriftliga avtalet står det ingenting om leveranstiderna, men Carolina vet att hon har ett mail där Martin går med på två veckor. Kan hon använda det mot honom?
Ja, alla omständigheter kan bli relevanta vid avtalstolkning. Ett mail fungerar alldeles utmärkt som bevis.
Nej, ett mail kan inte användas som bevis. Står det inte i det skriftliga avtalet är det den minst betungande tolkningen som har företräde.
Nej, ett mail kan inte användas som bevis. Den som har författat avtalet står risken för att något är oklart, varför den andra parten istället ges tolkningsföreträde.

Rätt!

Fel!

Sophia har fått en fullmakt av sin vän Linus att gå till en telefonbutik och teckna ett abonnemang med en ny telefon åt honom. Sophia fixar allt, men när hon kommer hem med telefonen ångrar sig Linus och hävdar att eftersom han aldrig skrev under fullmakten (det står bara vad Sophia får göra i hans namn) så kan inte den vara giltig och han kan inte vara bunden av avtalet som Sophia har ingått åt honom. Har han rätt?
Ja, för att fullmakten ska vara bindande krävs en underskrift av fullmaktsgivaren.
Ja, eftersom Sophia och telefonbutiken borde insett att fullmakten inte var giltig gäller inte avtalet.
Nej, det krävs inte att fullmakten är underskriven.

Rätt!

Fel!

Fredrik brukar spela poker tillsammans med ett kompisgäng den första lördagen varje månad. Efter att ha gjort det ett tag är det ganska höga insatser och efter att en av spelarna dragit sig ur kommer Fredrik på den briljanta idén att skriva ett avtal mellan alla i poker-gänget som förbinder dem att närvara vid spelandet den där lördagen varje månad. Sagt och gjort kommer de överens om skadestånd på 30 000 kronor för det fall att man skulle bryta mot avtalet. Samtliga spelare skriver på. Ett par månader senare får Fredrik pengaproblem och vill dra sig ur spelandet, vilket de andra spelarna påminner honom om att om han bryter avtalet måste han betala skadestånd. Fredrik är nu rädd att de ska gå vidare till domstol med detta, de har ju ett skriftligt avtal! Kan de göra det?
Ja, avtal är bindande och han har godkänt det genom att skriva under.
Nej, man kan inte göra gällande ett avtal om naturaprestation (deltagandet i pokerspelet) i domstol.
Nej, däremot kan de få saken avgjord i en skiljenämnd.

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Var det svårt? Ge oss chansen att kontakta dig och berätta mer om oss och våra juridiska tjänster!

Avtalsrätt II

Du fick %%score%% av %%total%% möjliga!

%%description%%

%%description%%

Loading...

Quiz om avtalsrätt II – en nödvändighet för beslutsfattare men kommer också till god användning i egenskap som privatperson. Testa dina kunskaper i vår andra quiz om avtalsrätt!