fbpx
 

Associationsrätt

Välkommen till Allt om Juridiks quiz i associationsrätt! Under rättsområdet associationsrätt faller bland annat reglerna kring olika bolagsformer och föreningar. Frågor som kan uppstå är huruvida en association är en juridisk person, om medlemmarna är personligt ansvariga och vilka olika organ som bygger upp en association. Testa dina kunskaper i associationsrätt här!

Den ideella föreningen Sicksack, som består av tre glada gubbar, virkar grytlappar som de säljer på loppmarknader i Stockholmsområdet. Intäkterna för grytlapparna går till välgörenhet. De har stadgar, styrelse och ett tydligt ändamål. Styrelseordförande Gunnar skulle gärna vilja att föreningen blev en juridisk person. Hur ska han gå till väga?
Sicksack är en ideell förening och en sådan kan inte vara en juridisk person.
Gunnar måste ringa Bolagsverket och registrera Sicksack som en juridisk person.
Sicksack är redan en juridisk person. Det följer av praxis att något aktiv åtgärd inte behöver vidtas så länge förutsättningarna är uppfyllda.
Sicksack måste rekrytera fler medlemmar. Det krävs minst 10 medlemmar för att vara en juridisk person.

Rätt!

Fel!

Hubbabubba HB har tre delägare. En regnig dag i maj avlider plötsligt en av delägarna. Resterande två delägare blir lamslagna, det hade aldrig tagit ställning till vad som skulle hända i en situation som denna. Vad händer nu?
Hubbabubba HB måste genast avvecklas.
Ingenting. Det är bara att köra på som vanligt.
Den avlidne delägarens bröstarvinge tar över dennes delägarskap enligt successionsrättsliga regler.
Hubbabubba HB måste utse en ny delägare inom en lagstadgad tidsfrist.

Rätt!

Fel!

Per Persson äger aktier i det privata aktiebolaget Polkadot AB. Han är besviken på bolaget hierarkiska uppställning och föreslår på en bolagsstämma att bolaget ska slopa VD-posten. De andra aktieägarna utropar då att det måste finnas en VD, annars är Polkadot inget aktiebolag. Stämmer detta?
Ja. Ett av kraven för att få registreras som aktiebolag är att en VD är utsedd.
Nej. Ett privat aktiebolag behöver inte ha en VD.

Rätt!

Fel!

Petra är projektledare i en ganska lös sammanslutning studenter som ger gratis privatekonomisk rådgivning till hemlösa och socialt utsatta. Studenterna har ingen särskild struktur på sin organisation, utan all kommunikation och planering sköts via deras facebook-grupp. Nu har Petra hamnar i klistret, då hon gett mycket dåliga råd till en klient vilket inneburit att denne hamnat i personlig konkurs. Klienten har riktat en skadeståndstalan mot organisationen på grund av detta. Petra vill bli styrelseproffs och är mycket rädd om sitt anseende, därför börjar hon fundera över sitt personliga ansvar i denna situation. Vad gäller?
Organisationen blir ansvarig, eftersom att stämningsansökan riktades mot den.
Organisationen blir ansvarig, eftersom att det är en juridisk person.
Petra blir ansvarig, eftersom att hon är organisationens projektledare och därmed dess ställföreträdare.
Petra blir ansvarig, eftersom att organisationen inte är en juridisk person och varje medlem bär personligt ansvar.

Rätt!

Fel!

Mimmi har en riktigt vass affärsidé och vill komma igång med sin business. Hon har anmält enskild näringsverksamhet på Bolagsverket och ansökt om att bli godkänd för F-skattsedel hos Skatteverket. Nu funderar hon över firmanamn. Det var någon som sa att hon måste registrera sitt firmanamn inom tre månader, men hon visste inte vart detta skulle ske. Vad gäller egentligen när det kommer till firmanamn för enskild näringsidkare?
Det är ett krav för att bli godkänd som enskild näringsidkare att man har ett firmanamn. Mimmis anmälan kommer inte att bli godkänd om hon inte angett ett sådant.
Det är inget krav på firmanamn för enskilda näringsidkare. Om anmälan av firmanamn inte görs registreras näringsverksamheten på anmälarens för- och efternamn.
Om anmälan av firmanamn inte görs bestämmer Bolagsverket ett namn åt den enskilde näringsidkaren, utifrån en slumpgenerator där likviderade näringsverksamheters firmanamn är upptagna för att kunna återanvändas.
Om man inte anmäler ett firmanamn inom tre månader blir får man ett vitesföreläggande riktat mot sig.

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Var det svårt? Ge oss chansen att kontakta dig och berätta mer om oss och våra juridiska tjänster!

Associationsrätt

Du fick %%score%% av %%total%% möjliga!

%%description%%

%%description%%

Loading...

Quiz i associationsrätt – har du koll på reglerna kring olika bolagsformer och föreningar?