fbpx
 

Arvsrätt

Välkommen till Allt om Juridiks quiz om arvsrätt! Arvsrätten är ett område de flesta möter på ett eller annat sätt under sin livstid. Vet du egentligen vad som gäller om du är sambo eller hur ett testamente ska upprättas? Testa vårt quiz och se hur bra koll du egentligen har på arvsrätt!

Berit har under sitt liv alltid varit en vresig person. De senaste 20 åren har hon dock blivit mer och mer bitter och besviken på människor i sin omgivning. Mest besviken är hon på sin enda son Arne som valde att gifta sig med en man hon inte alls tyckte om – en arbetsovillig konstnärssjäl enligt hennes uppfattning! Hon upprättar ett testamente som säger att alla hennes tillgångar ska tillfalla en ideell förening som arbetar för djurskydd, Berit har alltid uppskattat djur mer än människor och tänker därför att det är bättre att hennes pengar går till de behövande djuren än till sonen och dennes ”hippie-make”. Kan Berit verkligen göra sin son arvlös på det här sättet?
Ja, det är helt upp till var och en att välja vem som ska få ärva.
Nej, barnen har alltid rätt till allt arv från sina föräldrar.
Nej, en förälder kan inte göra sitt barn helt arvlös, viss arvsrätt har barn alltid.

Rätt!

Fel!

Karin har under en längre tid legat på sjukhus. Hon har en sjukdom som inte kan botas och får därför palliativ vård (vård i livets slutskede). De senaste dagarna har varit extra svåra och Karin har därför börjat fundera över hur hennes arv ska fördelas mellan hennes barn och barnbarn. En eftermiddag får Karin svåra andningsproblem och hon skriver ner på ett papper att alla hennes diamantsmycken ska tillfalla favoritbarnbarnet Elsa. Hon skriver sin namnteckning och datum på pappret och somnar sedan in. Familjen hinner komma till sjukhuset och Karin avlider omgiven av sina nära. Några veckor efter dödsfallet upptäcker släkten pappret där det står att alla diamantsmycken ska tillfalla Elsa, avundsjuka uppstår och de andra vill nu hävda att det skrivna inte kan vara giltigt – ett testamente måste väl upprättas med två vittnen?
Testamenten kan vara giltiga utan vittnen om det skapats i en nödsituation.
Ett testamente har inga formkrav för att vara giltigt, det viktigaste är att det hålls hemligt under tiden man är vid liv.
Ja ett testamente ska enligt lag alltid vara upprättat med två vittnen för att vara giltigt.

Rätt!

Fel!

Enok har hela sitt liv alltid varit en enstöring. Han har inga barn och föräldrarna är inte heller kvar i livet. Han bor i en liten stuga på landsbygden där han spenderar sin tid med att utforska skog och åkermark. Enok var under en kort period i livet pokerspelare och innehar därför en mindre förmögenhet, en förmögenhet som han själv dock inte har någon glädje av då han anser att pengar bara är överflödigt. Under en av Enoks skogspromenader får Enok hjärtstopp och avlider. Efter dödsfallet dyker plötsligt kusiner upp som Enok aldrig känt under sitt liv och anser att de borde få ärva förmögenheten. Det finns inget testamente så vad gäller egentligen?
Pengarna kommer gå till den Allmänna arvsfonden då kusiner inte har någon arvsrätt.
Då inga nära släktingar är vid liv kommer en god man träda in och avgöra vem som ska få Enoks pengar.
Kusinerna ska få pengarna då de är de enda levande släktingarna till Enok.

Rätt!

Fel!

Gina och Pontus är sambos sedan flera år tillbaka. Tillsammans har de två små barn och en hund. Pontus har sedan barnen kom mest varit hemma och inte dragit in så mycket pengar till hushållet. Gina å andra sidan är en framgångsrik affärskvinna och har pengar så det räcker till hela familjen. En dag när Gina är på väg till jobbet är hon med i en bilolycka där hon mister livet. Det unga paret har aldrig tänkt på att skriva något testamente och Pontus undrar nu förtvivlat vad som kommer hända med Ginas pengar.
Pengarna tillfaller de arvsberättigade men Pontus har ingen generell arvsrätt som sambo till Gina.
Pengarna kommer bara gå till barnen när dom är myndiga, innan det kommer pengarna ligga låsta på ett bankkonto
Pengarna kommer gå till Pontus då sambos har rätt att ärva varandras tillgångar.

Rätt!

Fel!

Tage gick nyligen bort på grund av sjukdom som inte gick att bota. Under sina sista år behövde Tage hjälp av en assistent för att klara det vardagliga livet. Tage hade en stor familj som han stod mycket nära men under sin sista tid i livet led han av demens och kunde inte komma ihåg sina närmsta. Tage hade förutom en fin sekelskiftslägenhet en mycket vacker bondgård på Österlen som familjen var övertygad skulle gå till barnen och barnbarnen, det hade Tage alltid sagt under tiden innan han blev sjuk. Familjen blir därför mycket chockad när det visar sig att Tage har skrivit ett testamente som ger assistenten både bondgården och lägenheten. De bestämmer sig för att kontakta en jurist på området då de misstänker att assistenten fått Tage att skriva testamentet utan att själv förstå innebörden i det. Kan familjen få testamentet underkänt på något sätt?
Ja, testamenten kan ogiltigförklaras om testamentet är resultatet av ett utnyttjande av någons oförstånd.
Ja, det går inte att testamentera bort egendom till andra än sin familj.
Nej, så länge testamentet är upprättat med två vittnen så är det giltigt enligt lagen.

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Var det svårt? Ge oss chansen att kontakta dig och berätta mer om oss och våra juridiska tjänster!

Arvsrätt

Du fick %%score%% av %%total%% möjliga!

%%description%%

%%description%%

Loading...

Quiz om arvsrätt – ett område de flesta möter på ett eller annat sätt. Testa vad du kan om arvsrätt!