fbpx
 

Anställ på rätt sätt

Välkommen till Allt om Juridiks Quiz angående att anställa på rätt sätt! Som arbetsgivare ställs man inför en rad olika regler och lagstiftning att förhålla sig till. Detta quiz ger dig möjligheten att testa dina kunskaper om olika anställningar. Vad är egentligen okej att fråga på en anställningsintervju? Vet du hur förmåner ska regleras i anställningsavtalet? Hur långt sträcker sig dina kunskaper om att anställa på rätt sätt? Testa dina kunskaper nedan!

Lydia äger ett bolag som arbetar med att sköta bokföring åt mindre företag. Hennes anställda revisor, Katinka, ska nu gå på mammaledighet och hon börjar därför intervjua potentiella kandidater som kan jobba för Katinka under föräldraledigheten. I alla arbetsintervjuer med kvinnor ställer hon frågor om graviditet då hon vill undvika att behöva hitta ”en ersättare för ersättaren”. Efter intervjuprocessen är över hittar hon en lämplig kandidat som hon är oerhört nöjd med. Det finns dock en tanke som gnager i Lydia – har hon hållit sig inom lagens ramar när hon har frågat alla kvinnor om graviditet under anställningsintervjun?
Ja, det är tillåtet att fråga och även att välja att inte anställa en person som är gravid.
Nej, att fråga om graviditet på anställningsintervjun är förbjudet enligt diskrimineringslagen.
Ja, det är tillåtet att fråga men det kan vara säkrast att låta bli eftersom det kan få konsekvenser.

Rätt!

Fel!

Ture driver en liten lanthandel och har två anställda. En av hans anställda är kristen och har alltid på sig ett stort halssmycke med ett kors. Ture vill inte att hans lilla lanthandel ska sända ut några religiösa signaler och han själv ogillar kristendomen. Han bestämmer sig därför för att införa klädkoder där han förbjuder alla typer av ”kristna yttranden”. När den anställde ser detta blir hon oerhört kränkt och hotar med allt från stämningar till polisanmälningar. Ture tror dock bestämt att det är hans rättighet som chef att bestämma över sina anställda. Kan Ture göra på detta sätt?
Nej, det är aldrig tillåtet för arbetsgivaren att förbjuda anställda från att ha religiösa symboler.
Ja, som näringsidkare får Ture fritt bestämma klädkoder och liknande för sina anställda.
Nej, ett sådant förbud är diskriminerande eftersom det enbart rör kristna symboler.

Rätt!

Fel!

Henrik har precis blivit anställd som kyrkogårdsvaktmästare. Han har skrivit på sitt anställningsavtal och hunnit jobba två veckor på sin nya arbetsplats. En kompis till Henrik tittar på Henriks anställningsavtal och säger att anställningsformen ser konstig ut. I avtalet står det nämligen att ”arbetstagarens anställning inleds varje gång den anställde kommer till jobbet och upphör när arbetstagaren går hem”. Henrik blir orolig och tänker att anställningsformen är något som hans arbetsgivare har hittat på för att lätt kunna bli av med honom. Behöver Henrik vara orolig eller finns den här typen av anställning?
Ja, i folkmun kallas anställningen ofta ”timanställning”.
Nej, detta är inte en anställningsform som är tillåten.
Ja, provanställningar är ofta utformade på detta sätt.

Rätt!

Fel!

Företaget Glada Hatten AB tillverkar festhattar i finaste fårull. Företaget har två butiker och ca 10 anställda. I deras anställningsavtal står det att en förmån för de anställda är pensionssparande. Festhattar i fårull har dock på senare tid visat sig inte vara den mest lukrativa affärsidéen. Cheferna på företaget vill nu ta bort pensionssparande som förmån för de anställda. En av de anställda motsätter sig dock detta och säger att det inte bara går att ensidigt ta bort en sådan förmån – har den anställde rätt?
Ja, en förmån är bindande om den finns i anställningsavtalet.
Ja, en förmån får aldrig tas bort för en anställd.
Nej, förmåner får cheferna ensidigt ändra eller ta bort.

Rätt!

Fel!

Peter driver ett företag som säljer växter och blomjord. Företaget expanderar i hög hastighet på grund av den nya ”växttrenden” och detta har gjort att Peter behöver anställa ny personal. I sina anställningsintervjuer har Peter begärt att de som är intressanta kandidater ska skicka in utdrag från polisens belastningsregister. Peter vill inte riskera att han anställer någon som har gjort sig skyldig till något brottsligt då han anser att hans varor är väldigt stöldbegärliga. Kan Peter kräva utdrag ut belastningsregistret?
Nej, det är endast i vissa verksamheter såsom skola och omsorg som arbetsgivare får kräva utdrag ur belastningsregister.
Ja, för närvarande får utdrag ut belastningsregister krävas av alla arbetsgivare.
Nej, för att få kräva ut det måste Peter i så fall först ha en skälig misstanke om att personen kan ha ett brottsligt förflutet.

Rätt!

Fel!

Dela detta quiz för att visa ditt resultat!

Tack för din medverkan! Vill du säkerställa dina anställningsavtal? Skriv in dina kontaktuppgifter så skickar vi en avtalsmall för provanställning, tidsbegränsad anställning eller om tillsvidareanställning - helt kostnadsfritt!

Tack för din medverkan! Vill du säkerställa dina anställningsavtal? Skriv in dina kontaktuppgifter så skickar vi en avtalsmall för provanställning, tidsbegränsad anställning eller om tillsvidareanställning - helt kostnadsfritt! Skriv in ditt fullständiga namn, e-post, telefonnummer, företag och vilken mall du vill ha och skicka till info@alltomjuridik.se.
Anställ på rätt sätt

Du fick %%score%% av %%total%% möjliga!

%%description%%

%%description%%

E-Learning - Anställ på rätt sätt

Läs mer här

Loading...

Beställ Företagsavtalet och få rabatt på alla våra digitala kurser

Läs mer