En 35-årig man döms för hets mot folkgrupp efter att ha uttryckt sig hotfullt mot judar på Twitter.
Vid två skilda tillfällen under hösten år 2013 hade mannen lagt ut en tecknad nidbild föreställande en judisk man och skrivit ”död åt Sion”.
Efter att åtal väckts hävdade mannen dock att det aktuella twitterkontot använts av flera andra personer och att det inte var han som hade gjort inläggen. Han nekade till brott och hävdade samtidigt att tweetarna inte utgjorde hets mot folkgrupp.
Tingsrätten lämnar dock mannens invändning om att det skulle ha varit någon annan som gjort inläggen utan avseende.
Domstolen anser att meddelandet klart överskridit gränsen för en saklig och vederhäftig diskussion och att 35-åringen måste ha insett att bilden uppmuntrar till hotfullhet mot den judiska gruppen.
Eftersom meddelandena spridits till åtminstone mannens följare, och dessutom ”retweetats” av en annan användare utgör de sådana uttalanden som avses i bestämmelsen om hets mot folkgrupp, anser rätten.
Mannen döms därför för hets mot folkgrupp. Hets mot folkgrupp är ett hatbrott som innebär att offentligt sprida uttalanden som hotar eller uttrycker missaktning för en eller flera utpekade folkgrupper.
Påföljden bestämdes till 100 dagsböter om 50 kronor.
Vad innebär detta i praktiken?
- Vad som en gång har publicerats på internet finns lagrat föralltid. Det är därför viktigt att alltid tänka efter både en och två gånger om ens text verkligen är någonting som man vill ska kopplas samman med en själv i framtiden.
Foto: TT
Emma Martinsson/Vanja Eriksson