Tweet var hets mot folkgrupp

En 35-årig man döms för hets mot folkgrupp efter att ha uttryckt sig hotfullt mot judar på Twitter. 

Vid två skilda tillfällen under hösten år 2013 hade mannen lagt ut en tecknad nidbild föreställande en judisk man och skrivit ”död åt Sion”.

Efter att åtal väckts hävdade mannen dock att det aktuella twitterkontot använts av flera andra personer och att det inte var han som hade gjort inläggen. Han nekade till brott och hävdade samtidigt att tweetarna inte utgjorde hets mot folkgrupp.

Tingsrätten lämnar dock mannens invändning om att det skulle ha varit någon annan som gjort inläggen utan avseende.

Domstolen anser att meddelandet klart överskridit gränsen för en saklig och vederhäftig diskussion och att 35-åringen måste ha insett att bilden uppmuntrar till hotfullhet mot den judiska gruppen.

Eftersom meddelandena spridits till åtminstone mannens följare, och dessutom ”retweetats” av en annan användare utgör de sådana uttalanden som avses i bestämmelsen om hets mot folkgrupp, anser rätten.

Mannen döms därför för hets mot folkgrupp. Hets mot folkgrupp är ett hatbrott som innebär att offentligt sprida uttalanden som hotar eller uttrycker missaktning för en eller flera utpekade folkgrupper.

Påföljden bestämdes till 100 dagsböter om 50 kronor.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Vad som en gång har publicerats på internet finns lagrat föralltid. Det är därför viktigt att alltid tänka efter både en och två gånger om ens text verkligen är någonting som man vill ska kopplas samman med en själv i framtiden.

 

Foto: TT

Emma Martinsson/Vanja Eriksson

vanja.eriksson@blendow.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*