25 juni, 2018

Straffet kvarstår för uppmärksammat knivdåd

Den 18-årige man som i slutet av sommaren 2017 knivhögg en polis i nacken på Medborgarplatsen i Stockholm dömdes för bland annat mordförsök i Stockholms tingsrätt till fem års fängelse och utvisning. Svea hovrätt har prövat domen och ändrar nu endast skadeståndet till polismannen. Skadeståndet som 18-åringen måste betala till polisen höjs från 100 000 till 125 000 kronor.

Det var under sensommaren 2017 som polismannen tillsammans med en kollega befann sig på Medborgarplatsen för att övervaka en demonstration. Helt utan förvarning blev polismannen attackerad bakifrån med knivhugg mot nacke och hals. Gärningsmannen, en 18-årig man, kunde gripas direkt efter gärningen och händelsen fångades även på film.

Fem års fängelse och utvisning 

Stockholms tingsrätt dömde i mars 2018 18-åringen till fem års fängelse och utvisning för bland annat mordförsök. Gärningsmannen erkände i tingsrätten att han hade velat skada polismannen, men förnekade att han velat döda honom. 18-åringen invände att han därför endast borde dömas för misshandel och inte försök till mord såsom åklagaren yrkat. Tingsrätten ansåg dock, med hänsyn till den fysiska kraft mannen använt vid attacken, att gärningsmannen måste ha förstått att attacken hade kunnat vara dödlig. Knivhugget var så kraftigt att det orsakade en fraktur på en bröstryggskota. Kniven som 18-åringen använde var dessutom en stor kökskniv. Tingsrätten kom därför fram till att även om gärningsmannen inte haft som direkt avsikt att döda polismannen så måste han ha förstått att detta hade kunnat vara möjlig utgång av attacken.

Skadestånd höjs i hovrätten

18-åringen överklagade senare domen till Svea hovrätt. I det stora hela gör hovrätten samma bedömning som tingsrätten. 18-åringens försök att få gärningen rubricerad som misshandel istället för mordförsök vinner inte gehör. Den enda förändring som hovrätten gör gäller det skadestånd som den 18-årige mannen ska betala till polismannen. Attacken orsakade polismannen en allvarlig skada och på grund av detta anser domstolen att skadeståndet ska höjas från 100 000 kronor till 125 000 kronor. I övrigt fastställer domstolen det femåriga fängelsestraffet och utvisningen.

 

Svea Hovrätt Mål Nr B 3938-18

Foto: Gustav Sjöholm/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Amalia Stenberg

Amalia.stenberg@alltomjuridik.se