Instagrambilder bevisade otillåten andrahandsuthyrning

Hyresnämnden i Stockholm ansåg att en man som hyrt ut sin lägenhet i andra utan tillstånd hade åsidosatt sina skyldigheter som hyresgäst till den grad att han inte hade rätt att få sitt hyreskontrakt förlängt. Svea hovrätt delar denna bedömning och mannen tvingas nu att flytta – genast.

Mannen hade hyrt lägenheten i nästan tio år när en granne vände sig till hyresvärden för att framföra klagomål angående de som bodde i mannens lägenhet. Grannen uppgav även att mannen inte bodde i lägenheten. Där bodde istället en kvinna och hennes pojkvän som var mycket högljudda.

Mannen uppgav att det inte rört sig om någon andrahandsuthyrning, utan att den kvinna och man som bott i lägenheten istället hade varit inneboende hos honom. Själv tillbringade han mycket tid på jobbet och på en gård som han hjälper till att förbereda för hotell- och eventverksamhet. Detta hade möjliggjort för honom att ha inneboende, menade han.

Hyresvärden ansåg dock att mannen i själva verket bodde tillsammans med sin sambo på gården. Enligt värden hade mannen hyrt ut lägenheten i andra hand och paret hade varit hyresgäster och inte inneboende, som mannen själv påstått. Paret som bodde i lägenheten hade enligt grannarna sagt att de inte ens kände mannen – trots att mannen i mail till hyresvärden påstått att kvinnan var hans flickvän.

Hyresvärden åberopade Instagrambild som bevisning

Hyresvärden lade fram skriftlig bevisning i form av bilder från mannens Instagramkonto där mannen flera gånger kallar gården för ”hemma”.

Hyresnämnden konstaterade samtidigt att bevisningen inte stämde överens med mannens påstående om att kvinnan som bodde i lägenheten var hans flickvän. Hyresnämnden beaktade även bilderna från gården på mannens Instagramkonto.

Sammanfattningsvis ansåg nämnden att det var bevisat att mannen hade hyrt ut lägenheten i andra hand utan tillstånd under en längre period. Han har därför åsidosatt sin plikt som hyresgäst och har därmed inte rätt att få sitt hyresavtal förlängt.

Hovrätten fastställer hyresnämndens beslut

Mannen överklagade till Svea hovrätt, som är nästa instans i hyresmål.

Hovrätten konstaterar nu att grannarnas vittnesmål är trovärdiga. Grannarnas uppgifter om vilka som bott i lägenheten har inte motbevisats av mannen. Mannen har heller inte kunnat förklara de bilder som finns på hans Instagramkonto där han upprepade gånger kallar gården för ”hemma”.

Svea hovrätt ansluter sig därför till hyresnämndens bedömning och anser liksom nämnden att mannen genom den otillåtna uthyrningen har åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst i så hög grad att det inte är rimligt att han ska få hyresavtalet förlängt. Eftersom mannen inte anses vara i behov av bostaden tvingas han flytta därifrån omgående.

Vad innebär detta i praktiken? 

  • Som hyresgäst har man ett starkt skydd för att få behålla sin bostad och få sitt hyresavtal förlängt, det kallas besittningsskydd. Om en hyresgäst inte respekterar de skyldigheter som han eller hon har kan dock detta skydd gå förlorat. Ett exempel på detta är som vi kan se i det här fallet att hyra ut i andra hand utan tillstånd från hyresvärden. Det skulle även kunna röra sig om upprepade förseningar med hyran eller störande av grannar.

 

Foto: Terje Pedersen/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Karin stor

Karin Arleskär 

karin.arleskar@alltomjuridik.se

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*