12 juni, 2018

Dömd mördare frias – kan ha funnits annan gärningsman

En man dömdes för morden på en 42-årig och en 65-årig man i Tullinge i april 2017. Motivet bakom morden ska ha varit att 65-åringen var ansvarig för en hunds död. 27-årigen frias dock i Svea hovrätt för mordet på 65-åringen eftersom det inte anses uteslutet att det var den mördade 42-åringen som genomförde styckningen som orsakade 65-åringens död.

Många bevis talade för mannens inblandning 

Det var i april 2017 som två män, 42 och 65 år gamla, hittades döda i en utbrunnen lägenhet i Tullinge. Branden var anlagd genom att någon placerat ljus i pappersrullar. Utredningen visade att männen dött efter att de utsatts för dödligt våld med ett sylvasst vapen. Den visade också att 42-åringen dött en tid efter 65-åringen. Den 27-åriga mannen kunde knytas till brottsplatsen på flera olika sätt. Bland annat hade vittnen sett honom vid lägenheten ungefär då mordet inträffade. Det fanns även fingeravtryck från 27-åringen på en plastpåse som den äldre mannen var inlindad i. Kort efter morden hade dessutom 27-åringens flickvän skickat sms till honom där hon bland annat skrev ”du dödade någon för en HUNDS skull”. 

Livstids fängelse i tingsrätten

Motivet för mordet på 65-åringen ska ha varit att 27-åringen ansåg att mannen var ansvarig för att en hund hade dött. 27-åringen ska enligt åtalet ha mördat 42-åringen för att röja honom ur vägen som vittne. Tingsrätten ansåg det ställt bortom rimligt tvivel att 27-åringen mördat männen. 27-åringen dömdes därför i Södertörns tingsrätt till livstids fängelse för de båda morden samt för mordbrand och grov stöld. Han dömdes även för brott mot griftefriden eftersom det var visat att han efter 65-åringens död klätt av mannen, flyttat hans kropp och rullat in den i tyg och plast.

Går inte att utesluta alternativa händelseförlopp 

27-åringen överklagade domen till Svea hovrätt, som nu friar honom för mordet 65-åringen. Hovrätten anser att det inte går att utesluta att den 42-åriga mannen kan ha varit den som mördat 65-åringen. Domstolen pekar bland annat på att det finns bevisning som visar att 42-åringen varit delaktig i att misshandla 65-åringen i samband med mordet. Den rättsmedicinska undersökningen visar att 65-åringen dött av att en styckning av kroppen inletts, men vem av männen som har utfört denna är inte klarlagt. Detta gör att det blir svårt i bevishänseende då det inte går att klargöra vem av männen som faktiskt varit den som bragt 65-åringen om livet. Hovrätten konstaterar på grund av dessa oklarheter att 27-åringen inte kan fällas för mordet på 65-åringen och han frias därför. Domstolen fastställer dock den fällande domen för mordet på 42-åringen samt domen för mordbrand, brott mot griftefriden och grov stöld. Straffet mildras samtidigt med anledning av den friande domen från livstid till 18 års fängelse.

Svea hovrätt mål nr: B 900-18

Foto: Johan Nilsson/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Amalia Stenberg

Amalia.stenberg@alltomjuridik.se