UR fälls för diskriminering på grund av etnicitet

I ett färskt beslut från Diskrimineringsombudsmannen konstateras att Utbildningsradion brutit mot diskrimineringslagen genom att i en platsannons eftersöka personer som ”har erfarenheter av att rasifieras som afrosvensk/afrikansvensk”.

Det var i februari i år som Utbildningsradion (UR) sökte en inslagsproducent till en programserie om normkritik. I sin platsannons skrev UR: ”Vi ser gärna att du har erfarenheter av att vara reporter och/eller redaktionellt arbete. Du är också driven, kreativ och har erfarenheter av att rasifieras som afrosvensk/afrikansvensk.”

Efter kritik ändrade dock UR platsannonsens utformning redan dagen efter publicering och skrev då istället att man sökte personer med ”djup kunskap om och stor förståelse för afrosvenska perspektiv och frågor som rör målgruppen”. Dessutom bad man om ursäkt ifall man varit otydlig.

Ett antal personer valde ändå att anmäla den ursprungliga annonsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO) som därför inledde ett tillsynsärende mot UR.

Nu konstaterar DO i sitt beslut att UR, i och med den första platsannonsen, brutit mot diskrimineringslagen och utsatt personer med viss etnisk tillhörighet för så kallad direkt diskriminering. I sitt beslut hänvisar DO bland annat till EU-domstolens praxis där det slagits fast att diskriminering föreligger om en arbetsgivare i samband med rekrytering uttalar sig offentligt på ett sätt som är avskräckande för personer med viss etnisk tillhörighet.

DO väljer dock att nöja sig med att kritisera UR och inte vidta ytterligare åtgärder då UR frivilligt ändrat platsannonsens utformning.

Vad innebär detta i praktiken?

  • Att som arbetsgivare i samband med rekrytering uttrycka sig på ett sätt som kan vara avskräckande för personer med viss etnisk tillhörighet strider mot diskrimineringslagen. Ett sådant agerande kan medföra att man som arbetsgivare blir tvungen att betala diskrimineringsersättning, som oftast sätts högre än ”vanligt” skadestånd.

 

Foto: Henrik Montgomery/TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Simon Mellin

simon.mellin@alltomjuridik.se

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning kring dina frågor

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Logga in

Vill du ha kostnadsfri rådgivning?
Boka en tid med oss, när det passar dig!

Boka rådgivning så ser vi hur vi kan hjälpa just er verksamhet med juridiken. – helt kostnadsfritt. Välj en tid som passar dig och låt våra experter ge dig de verktyg du behöver.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till webbinarium, avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Välj ditt lösenord
Samtycke*