20 juni, 2018

26-åring knivhögg granne 130 gånger – fick ”nog” av oväsen

Tingsrätten i Eksjö dömer en 26-årig man till livstids fängelse för mord, försök till mord och olaga hot efter att mannen knivhuggit sin kvinnliga granne till döds med 130 knivhugg. Mannen knivhögg vid samma tillfälle även grannens syster. Mannen, som erkänt att han knivhuggit kvinnan och hennes syster, säger att han dödade henne för att hon förde för mycket oväsen.

Mannen knivhögg kvinnan 130 gånger

Det hade under en längre tid funnits en pågående konflikt mellan 26-åringen och kvinnan som bodde grannar i ett lägenhetshus i Vetlanda. 26-åringen hade anmält kvinnan flertalet gånger till störningsjouren, vilket enligt mannen inte förbättrat situationen. I maj 2017 tog sig 26-åringen in kvinnans lägenhet och knivhögg henne och hennes syster. Kvinnan avled och systern fick livshotande skador, bland annat en punkterad lunga. När rättsläkaren undersökte den avlidna kvinnans kropp fann de att hon hade fått 130 huggskador på kroppen varav över 50 stycken var dödliga.

Offret bodde i LSS-boende

Flera personer som har varit vittnen till grannarnas konflikt hördes i tingsrätten. Det aktuella lägenhetshuset var uppdelat i LSS-boenden och vanliga lägenheter. Kvinnan bodde i ett LSS-boende och hade därför kontinuerlig kontakt med personal på boendet. Enligt personalen har kvinnan tidigare berättat att hon var rädd för sin granne och att han upprepade gånger ringt störningsjouren trots att hon försökt att inte göra för mycket oväsen.

Mannen erkänner brott 

26-åringen har uppgett att kvinnans beteende och oljud gjort honom ”galen” och att han varit tvungen att sluta på sitt jobb för att han aldrig kunde sova på grund av henne. Enligt 26-åringen fick han till slut ”nog”. Han har erkänt att han orsakat kvinnans död men påstår att han inte minns exakt händelseförlopp.

Synnerliga skäl för fängelse 

Tingsrätten anser inte det råder några tvivel om att det är 26-åringen som är gärningsman. Gällande vilket straff som gärningsmannen ska få anser tingsrätten att det är bevisat att gärningsmannen led av en allvarlig psykisk störning då han begick brottet. Trots detta får gärningsmannen livstids fängelse istället för rättspsykiatrisk vård.  Tingsrätten säger i denna del att det finns synnerliga skäl för att ge gärningsmannen fängelse, bland annat sett till det besinningslösa våld han har utsatt offret för.

Vad innebär det här i praktiken?

Den som begår ett brott under påverkan av en allvarlig psykisk störning ska i första hand dömas till annan påföljd än fängelse. Detta går att läsa i brottsbalken 30 kap. 6 §. Dock kan personen dömas till fängelse om det finns synnerliga skäl. Synnerliga skäl bedöms utifrån omständigheterna vid brottet och om brottet har ett högt straffvärde.

Eksjö tingsrätt Mål Nr B 309-18
Foto: Mikael Fritzon/TT
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova
Amalia Stenberg, amalia.stenberg@alltomjuridik.se