Bilen ”går snålt” – ansågs vara garantiutfästelse

En köpare som köpt en bil på Blocket stämde säljaren på 8.000 kronor. Säljaren hade skrivit att bilen ”går snålt” i annonsen, vilket köparen menade att bilen inte hade gjort.

En man köpte våren 2013 en begagnad personbil av äldre modell via annonssajten Blocket. Mannen stämde senare säljaren i Luleå tingsrätt och krävde närmare 8 000 kronor i skadestånd.

Efter köpet hade det nämligen visat sig att bilens generator var defekt, samtidigt som en bränslepump läckte och en kamrem var felkuggad. Det sistnämnda felet gjorde enligt mannen att bilen hade en onormalt hög bränsleförbrukning – något som rimmade illa med vad som hade angivits i Blocketannonsen, där det bland annat stod att bilen ”går fint” och ”går snålt”.

Om en säljare lämnar muntliga eller skriftliga utfästelser om att varan ska hålla en viss kvalitet eller funktion, som sedan visar sig felaktiga så kan varan klassas som felaktig i juridisk mening. Detta framgår av köplagen och gäller även i andra fall än sådana fall som faller in under köplagen. Frågan här var bara om uppgiften om att bilen ”går fint” och ”går snålt” skulle anses vara sådana bindande utfästelser eller inte. Var går gränsen?

Tingsrätten betonade att det handlade om en bil av äldre modell som gått mer än 10 000 mil, där det dessutom framgick av kontraktet att säljaren inte lämnade någon garanti. Domstolen konstaterade samtidigt att felen på generator och bränslepump var vanliga på äldre bilar och inte kunde anses utgöra avvikelse från vad köparen haft att räkna med. Tingsrätten ansåg samtidigt inte att säljaren i juridisk mening hade lämnat några utfästelser kring bilens egenskaper.

Sammantaget ansåg alltså inte tingsrätten att bilens funktion hade avvikit från vad man som köpare normalt får räkna med när man köper en begagnad bil som gått så pass många mil. Inte heller ansåg domstolen att de uttalanden om att bilen ”går snålt” var tillräckligt tydliga utfästelser för att bli sådana bindande utfästelser som köplagen tar sikte på.

Målet överklagades. Hovrätten ansåg att uppgiften att bilen ”går fint” måste ses som ett så kallat allmänt lovprisande, som inte grundar något ansvar för säljaren. Däremot ansåg hovrätten att uttalandet om att bilen ”går snålt” faktiskt var tillräckligt preciserat och konkret för att kunna klassas som en bindande utfästelse.

På så vis hade säljaren sålt en bil som ”går snålt”. För att det skulle kunna utgå skadestånd krävdes dock samtidigt att bilen inte heller ”gått snålt”. Hovrätten ansåg inte att det hade bevisats att bilen skulle haft en onormalt hög bränseförbrukning. På så sätt ansåg därför inte rätten att det kunde bevisats att bilen avvikit från vad säljaren hade utfäst.

Talan om skadestånd ogillades därför.

Vad innebär detta i praktiken?

  • De uttalanden som görs i samband med köp – exempelvis muntliga kommentarer i en butik, text på reklamskyltar eller i skyltfönster – räknas in i den avtalade kvalitén på produkten. Det måste dock vara relativt preciserade och tydliga utfästelser. Allmänna lovordande kommentarer faller normalt utanför begreppet ”utfästelse”.
  • Om bruksanvisningen säger att en klocka inte tål vatten, men en säljare tydligt säger att ”klockan klarar vatten!” skulle det alltså kunna bedömas som att den sålda klockan ska klara vatten. Om kundens klocka senare går sönder för att den används i vatten så är kunden berättigad till skadestånd – eftersom klockan avvikit från vad som garanterats före köpet.

 

Foto: Leo Sellén/TT
Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

 

nils webb

Nils Ivars / Isak Bellman, Lexnova
nils.ivars@alltomjuridik.se 

Dela

Certifierad E-handel
Allt om Juridiks webbplats är en Certifierad E-handel, vilket innebär att du kan handla tryggt hos oss med ett köpskydd om något skulle bli fel.
© 2024 Allt Om Juridik. All rights reserved.

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Företagsuppgifter
3
Lösenord
Samtycke*

Logga in

Bli gratismedlem!

Registrera dig och få tillgång till avtalsmallar, webbinarium
och nyhetsbrev.
1
Kontaktuppgifter
2
Lösenord
Samtycke*