Man döms för styckning av hustru men frias för mord

En 55-årig man som stått anklagad för mord på sin fru frias nu av Solna tingsrätt. Mannen har medgett att han styckat och gjort sig av med kroppen och döms därför till två års fängelse för brott mot griftefriden, men eftersom det inte går att bevisa hur kvinnan dött kan han enligt rätten inte dömas för mord.  

Det var i april 2017 som mannens fru rapporterades saknad. Delar av hennes kropp påträffades senare i bakluckan på 55-åringens bil. Han åtalades mot sitt nekande för mord.

Enligt mannen dog kvinnan i samband med att de bråkade genom att hon föll och slog i huvudet. Han har berättat att han drabbades av panik och därför styckade och gjorde sig av med kroppen. Enligt mannen har han eldat upp delar av kroppen.

Tingsrätten konstaterar att det finns flera brister i mannens berättelse och att det är ”mycket besvärande” för honom hur han agerat efter dödsfallet. Enligt domstolen går det dock inte att fastställa hur kvinnan dött eftersom bara delar av kroppen påträffats och dessa har varit i dåligt skick. Med anledning av detta går det inte att fastställa hur kvinnan dött eller att hon faktiskt blivit mördad. Därmed går det inte att utesluta att mannens förklaring – trots sina brister - om att kvinnan dött genom en olycka är felaktig.

Mannen frias därför för mord, men döms istället för brott mot griftefriden. Ett brott ”vars osmaklighet, skändlighet och skymflighet är ytterst påtaglig” enligt tingsrätten. Han döms till två års fängelse och ska även betala sammanlagt 200 000 kronor i skadestånd till parets gemensamma döttrar samt till kvinnans övriga anhöriga.

 

Foto: Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Sophia Lindstedt

sophia.lindstedt@alltomjuridik.se

Print Friendly

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail


Trygg Juridik Certifikat

  • För att göra det lättare att välja vilken leverantör man ska samarbeta med så har Allt om Juridik instiftat certifikatet "Trygg Juridik".

    Vi är en del av Sveriges ledande organisation på juridisk information sedan 1992 och vi certifierar från och med 2016 företag som ser seriöst på den juridiska aspekten av sitt företagande. Ingen vill ha juridiska problem och genom att samarbeta med företag som är certifierade så minskar du helt enkelt risken att hamna i oönskade problem.
Läs mer »

Trygghetspaketet

  • Som trygghetskund har du tillgång till ett års juridisk support och vägledning från vår Legal Support. Du får tillgång till våra hjälpmedel och guider som ger dig verktygen att själv förstå juridiken och undvika att göra fel. Bli ett modernt, proaktivt företag – välkommen till Trygghetspaketet.
Läs mer »

Juridisk ordlista

  • Abolition Efterskänkande av eventuellt straff redan innan åtal väckts eller dom avkunnats, i motsats till nåd … Läs mer »
  • Markrofferi Avser att med juridiskt och etiskt tveksamma metoder tillskansa sig äganderätt till mark eller att u… Läs mer »
  • Benefik rättshandling är en juridisk term som innebär att någon utan krav på motprestation lovar eller fullgör något av vä… Läs mer »
Läs mer »
Om Trygghetspaketet: "Precis det svar vi behövde för att känna oss säkra på hur vi kan gå vidare."
Tibi Fastigheter AB