Man döms för rattfylleri efter fyllefärd med gräsklippare

En 63-årig man i Mönsterås utanför Kalmar har dömts för rattfylleri efter att ha kört en åkgräsklippare alkoholpåverkad. Han körde en kort sträcka på den sällan trafikerade gata där han bor för att klippa gräset i kanten av sin tomt, vilket han inte lär göra om i första taget. Tilltaget kostar honom 12 000 kronor i böter.

I mitten av oktober skulle en 63-årig man i Mönsterås klippa gräset på sin tomt. För att kunna klippa kanterna på sin tomt körde han ut på gatan som är en enskild väg. Längs gatan finns fem andra fastigheter som alla är belägna på ett sådant sätt att de som bor där inte kör mot hans tomt då de ska någonstans, då hans hus ligger längst in på gatan. Mannen menade därför att han varit helt ofarlig. Han erkände dock gärningen och sade att han druckit alkohol kvällen innan och att han även på morgonen "nog tog starköl och någon grogg”.

Av tingsrättens dom framgår inte hur mannens gräsklipparfärd kom till polisens kännedom, men mannens alkoholtest visade att han hade 1,01 milligram alkohol per liter i utandningsluften. Gränsvärdet för vad som är tillåtet är 0,10 milligram per liter i utandningsluften eller 0,2 promille i blodet.

Kalmar tingsrätt dömer mannen för rattfylleri och att betala dagsböter som totalt uppgår till 12 000 kronor, och han döms dessutom att betala 800 kronor till brottsofferfonden. Noterbart är att dagsböterna utformades så att mannen ska betala 120 dagsböter á 100 kronor. Antalet dagsböter bestäms mellan 30 och 150 beroende på hur allvarligt brottet är, och varje dagsbot bestäms till ett belopp mellan 50 och 1 000 kronor med hänsyn till den dömdes ekonomi.

 

Vad innebär detta i praktiken?

  • Rattfylleri omfattar inte bara att köra bilar, utan alla motordrivna fordon och även spårvagnar. Den som cyklar och är väldigt berusad kan därför inte dömas för rattfylleri, men kan omhändertas av polisen enligt LOB om det vill sig illa.
  • Enligt en särskild lag om Brottsofferfonden ska alla som döms för ett brott där fängelse ingår i straffskalan betala en avgift om 800 kronor till Brottsofferfonden, oavsett om de själva döms till fängelse eller inte. Det är alltså inte något straff i egentlig mening utan en automatisk påföljd som tillkommer vissa som döms för brott.

 

Foto: Frank Augstein / TT

Källa: Nyhetsbyrån Blendow Lexnova

Felix Sjöberg

felix.sjoberg@alltomjuridik.se

Print Friendly

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail


Trygg Juridik Certifikat

  • För att göra det lättare att välja vilken leverantör man ska samarbeta med så har Allt om Juridik instiftat certifikatet "Trygg Juridik".

    Vi är en del av Sveriges ledande organisation på juridisk information sedan 1992 och vi certifierar från och med 2016 företag som ser seriöst på den juridiska aspekten av sitt företagande. Ingen vill ha juridiska problem och genom att samarbeta med företag som är certifierade så minskar du helt enkelt risken att hamna i oönskade problem.
Läs mer »

Trygghetspaketet

  • Som trygghetskund har du tillgång till ett års juridisk support och vägledning från vår Legal Support. Du får tillgång till våra hjälpmedel och guider som ger dig verktygen att själv förstå juridiken och undvika att göra fel. Bli ett modernt, proaktivt företag – välkommen till Trygghetspaketet.
Läs mer »

Juridisk ordlista

  • Abolition Efterskänkande av eventuellt straff redan innan åtal väckts eller dom avkunnats, i motsats till nåd … Läs mer »
  • Markrofferi Avser att med juridiskt och etiskt tveksamma metoder tillskansa sig äganderätt till mark eller att u… Läs mer »
  • Benefik rättshandling är en juridisk term som innebär att någon utan krav på motprestation lovar eller fullgör något av vä… Läs mer »
Läs mer »
Om Trygghetspaketet: "Precis det svar vi behövde för att känna oss säkra på hur vi kan gå vidare."
Tibi Fastigheter AB